De Belgische trappistenbieren hebben een bijzonder reputatie onder bierliefhebbers. Het trappistenbier gebrouwen door de monniken van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren (West-Vlaanderen) wordt door sommige experts zelfs beschouwd als het beste bier ter wereld. Het is alleen niet eenvoudig om te kopen.

Trappistenbieren zijn bijzonder: deze bieren worden nog steeds alleen gebrouwen door monniken, binnen de kloostermuren van hun Trappistenorde. Wereldwijd zijn er slechts twaalf brouwers die het recht hebben om het Trappist-logo op hun flessen te gebruiken. Van deze twaalf zijn er maar liefst zes abdijen in België. De kleinste en beroemdste van deze abdijen is de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren. Hier worden slechts drie bieren in kleine oplage gebrouwen: Westvleteren Blond, Westvleteren 8 en Westvleteren 12. Die laatste wordt door velen gezien als het beste bier ter wereld.

 

Het donkere en zware quadrupel bier zit vol aroma’s van karamel en gedroogd donker fruit. De smaak is warm, zoet en intens. Je serveert het bier op een temperatuur van 12°C om de smaak het beste tot zijn recht te laten komen. Vanzelfsprekend is dit een bier om echt van te genieten; het past goed bij vleesgerechten, pittige belegen kazen en zoete desserts.

 

Westvleteren 12 is niet alleen het beste bier ter wereld, maar misschien ook wel het meest begeerde bier ter wereld. Het bier wordt namelijk niet verkocht in winkels of horeca, het is uitsluitend te koop aan de deur van de abdij. Je moet hiervoor eerst een afspraak maken. Hierbij wordt het kenteken van de auto geregistreerd en je belooft dat je het bier alleen voor eigen gebruik aanschaft en het niet doorverkoopt. Ook mag je per auto maar twee kratten tegelijkertijd afnemen. Tot voor kort moest je de afspraak telefonisch maken, maar de monniken gaan met hun tijd mee en tegenwoordig kan dit ook gewoon online!

 

Heb jij dit bijzondere abdijbier van Westvleteren al eens geprobeerd? Of staat het bovenaan je bucketlist? Wij zijn benieuwd! Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.