Whisky wordt beschouwd als een van de meest gedronken sterke dranken ter wereld. Traditioneel is whisky afkomstig uit Schotland, VS, Ierland en Canada. Maar er zijn ook andere belangrijke producenten als Japan, India, Australië en Zweden. Het productieproces omvat altijd alcohol dat wordt gedestilleerd uit een gefermenteerde graanbrij wat vervolgens rijpt in houten vaten. Dit resulteert in de productie van een breed scala aan stijlen en kwaliteiten afhankelijk van de producten die zijn gebruikt, de verwerking, distillatie en rijpingsomstandigheden. Een korte samenvatting.

Schotse whisky

Schotland is nog steeds de onbetwiste leider in de whiskywereld. De beroemde singel malt whisky’s lopen voorop. Deze zijn elk afkomstig uit één distilleerderij. Single malt whisky’s bestaan alleen uit gemoute gerst. Tijdens de productie wordt de whisky tweemaal gedistilleerd in traditionele ketels. Een duidelijk rokerig turfaroma is vaak typerend voor single malt whisky’s omdat de gerst na ontkieming meestal boven turfvuren wordt gedroogd. In tegenstelling tot moutwhisky is in het geval van graanwhisky de toevoeging van andere granen aan het gerstmout toegestaan, evenals distilleren in  ketels met één continu distillatieproces. De producten van de grote en wereldberoemde Schotse merken bevatten over het algemeen blended scotch whisky, een mengsel van mout- en graanwhisky’s.

whisky glas

Ierse whisky

De Ieren produceren hun whisky ook zowel als moutwhisky, graanwhisky of als blend, een mix van beide. Het gebruik van turf om de gekiemde gerst te drogen is in Ierland echter vrij ongebruikelijk. Er is ook een drievoudige distillatie. Dat is ook de reden waarom Ierse whisky’s meestal milder smaken dan bijvoorbeeld Schotse whisky.

Amerikaanse whisky

De bekendste Amerikaanse whisky is bourbon. In tegenstelling tot whisky uit Europa vormt meestal mais en niet gerst de basis voor deze whisky. Voor bourbon moet ten minste 51% van de puree uit mais bestaan. Dit basisproduct en de opslag in vaten van Amerikaans eikenhout, waarvan de binnenkant boven vuur licht geroosterd is, geeft bourbon zijn typische lichtzoete vanille aroma. Tennessee whisky is een bepaald type bourbon dat door een dikke laag houtskool wordt gefilterd.

Bestaat minimaal 51% van het graanmengsel uit rogge, dan spreekt men van een Amerikaanse rye (rogge) whisky. In tegenstelling tot bourbon heeft rogge whisky een pittigere en drogere smaak.

whisky glas2

Canadese whisky

Canadese whisky wordt traditioneel gedeeltelijk uit rogge geproduceerd. Hoewel het aandeel rogge tegenwoordig nog maar relatief klein is, worden veel Canadese whisky’s nog steeds Canadese rogge whisky genoemd. Canadese whisky omvat over het algemeen blends die iets lichter en helderder zijn dan de intensieve bourbons uit de VS.

Japanse whisky

Het is misschien verrassend maar Japan is een van de belangrijkste whisky producerende landen. Yamazaki is de oudste nog bestaande distilleerderij en werd opgericht in 1923 in de buurt van Kyoto. 91 jaar later begeeft de Yamazaki distilleerderij zich onder de elite. In 2014 werd door een Britse expert voor het eerst een internationale onderscheiding aan Japan toegekend voor beste whisky ter wereld. De “Murray’s” whisky bijbel kende de hoogste cijfers toe aan de Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013; zelfs hoger dan de traditionele whisky’s uit de VS en Schotland.

Wat is jouw favoriete whisky? Heb jij nog goede tips? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.