Er is een wereld aan accessoires en gadgets verkrijgbaar voor wijnliefhebbers waarvan gezegd wordt dat ze bijdragen aan de ultieme wijnbeleving. Maar welke accessoires zijn de ‘must haves’? Er zijn eigenlijk vier verschillende wijnaccessoires die iedere wijnliefhebber zou moeten hebben.

Wijnaccessoires: wijnglazen

Wijnglazen

Goede wijn vereist goede glazen, zodat de wijn ten volle gepresenteerd kan worden. Een hoogwaardig wijnglas onderscheidt zich door een aantal eigenschappen. Zo dient het volume van het glas in redelijke verhouding te staan tot de intensiteit en complexiteit van de wijn. De proporties en de vorm van het glas moeten in balans zijn zodat de wijn aangenaam gewalst kan worden. Hoogwaardige glazen hebben een zeer dunne wand en hebben een gladde rand in plaats van een boord. Het materiaal van het glas zelf beïnvloedt de manier waarop je de wijn beleeft: in een kristallen glas van hoge kwaliteit heeft wijn een intenser en helderder aroma dan in een eenvoudig, goedkoper glas. Een basis set zou in ieder geval uit vier type glazen moeten bestaan.

  • Een standaard witte wijnglas;
  • Een enigszins grotere versie van het witte wijnglas, voor witte wijnen met meer body, rosé wijnen of lichtere rode wijnen;
  • Een groter tulpvormig glas voor rode wijn met body;
  • Een hoog smal glas (‘flute’) voor mousserende wijnen.

Je zou deze selectie kunnen aanvullen met een ballonglas voor Bourgognewijnen.

Meer informatie over wijnglazen vind je in mijn artikel over wijnglazen.

Kurkentrekker

Een kurkentrekker

Zelfs de mooiste wijn brengt weinig plezier als het openen van de fles een probleem vormt. Een degelijke kurkentrekker is onmisbaar, en toch beschikt menig huishouden niet over een goede kurkentrekker. Je hebt absoluut geen dure hightech gadget nodig. Een simpele kurkentrekker met hevelfunctie, ook wel sommeliermes genoemd, is voldoende. Zelfs professionele sommeliers vertrouwen op dit simpele stukje gereedschap. Het meest belangrijke is dat de schroef, die zich in de kurk boort, bestaat uit een spiraalvormige metalen draad. Bij een goede spiraal is het mogelijk een lucifer in de lengte richting door de spiraal te steken. Alleen een kurkentrekker met een goede spiraal is in staat een goed vastzittende kurk er netjes uit te trekken. Goedkope kurkentrekkers hebben een spiraal die meer lijkt op een houtschroef. De kans dat deze door de kurk heen getrokken wordt is vrij groot.

Wijnkaraf

Een karaf

Een decanteerkaraf is niet alleen een mooi sierstuk voor op tafel. Voor rode kwaliteitswijn is decanteren, het voorzichtig overschenken van de wijn in een glazen karaf, cruciaal om de wijn te laten ademen zodat deze beter smaakt. Hier zijn drie redenen voor:

Ten eerste: door de toevoer van zuurstof wordt de wijn ronder en rijper en worden de samentrekkende tannines verzacht.
Ten tweede: oudere, gerijpte rode wijnen hebben droesem, het zogenaamde bezinksel, in de fles. Door de wijn tijdens het decanteren voorzichtig in de karaf te gieten kan het bezinksel in de fles worden achtergehouden.
Ten derde: sommige wijnen kunnen net na opening wat saai of muf smaken. De toevoer van zuurstof in de karaf kan helpen het bouquet van de wijn te ontwikkelen. In het geval van oude wijnen kan het helpen storende stoffen zoals azijnzuur te laten verdampen. Bovendien zullen sommige karaktervolle witte wijnen ook profiteren van het ademen in een karaf.

Wijnkelder

Een kelder of wijnkast

Een kelder valt misschien niet helemaal in de categorie wijnaccessoires die je in de winkel kunt kopen, maar draagt toch bij aan de kwaliteit van de wijn.

Wijnliefhebbers die wijnen voor langere tijd willen bewaren moeten goed nadenken over een geschikte opslag voor de wijn. Tijdens het bewaren kan blootstelling aan te hoge temperaturen, trillingen en teveel licht bijdragen aan een snelle achteruitgang van de kwaliteit van de wijn. Daarom mogen wijnflessen in een gewoon wijnrek maximaal een paar weken worden opgeslagen, en liever helemaal niet. Om over een langere periode van de wijn te kunnen genieten heb je een bewaarplek nodig die koele, donkere, trillingvrije kelderomstandigheden biedt. Als je niet over een kelder beschikt is de aanschaf van een wijnbewaarkast een goede optie. Liebherr biedt een ruim assortiment aan wijnbewaar- en wijnklimaatkasten.

Liebherr WKT 6451-21 wijnbewaarkast

Ontdek het assortiment wijnkasten van Liebherr.

 

Heb je vragen over het bewaren van wijn? Of tips voor handige wijnaccessoires? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.