Coq au vin is echt comfort food! De langzaam gestoofde kip in de romige rode wijnsaus valt bij bijna iedereen in de smaak en is heerlijk met een verse baguette, aardappeltjes of pasta. Simpel, maar o zo lekker. Maar welke wijn kies je om te drinken bij deze Franse klassieker?

Coq au vin

Comfort food, comfort wijn

De beste wijn om bij een coq au vin te serveren moet, net als het gerecht, ongecompliceerd en uitnodigend zijn. Kies een wat fruitige wijn met een ronde en toegankelijke textuur. Hier is geen diep aroma of gecompliceerde smaak nodig. Comfort food als coq au vin vraagt om een echte comfort wijn! Een jonge Pinot Noir met fruitige tonen bijvoorbeeld, of een Dolcetto d’Alba uit Piemonte.

Mijn aanbeveling: een rode wijn uit Beaujolais

Uiteindelijk is er naar mijn mening echter geen betere keuze dan een mooie rode wijn uit de Beaujolais te serveren. Beaujolais is een regio in Frankrijk in de buurt van Bresse, bekend van de beste kwaliteit pluimvee van het land. Beaujolais wordt daarom beschouwd als de regio met de “kippenwijn” bij uitstek.

Bij Beaujolaiswijnen zorgt de Gamay druif voor een subtiele en toegankelijke smaak met een aantrekkelijk aroma van bessen en kersen.

Omdat Beaujolaiswijnen vaak jong gedronken worden vallen de prijzen over het algemeen wel mee. In dat geval mag je jezelf best wat luxe veroorloven door twee flessen aan te schaffen. Je kunt er een gebruiken om de saus van de coq au vin mee te bereiden en de andere om van te genieten bij de maaltijd.

Beaujolais

Mijn persoonlijke favoriet is een 2016 Brouilly Reverdon, Château Thivin, Beaujolais.

 

Heb je vragen over het combineren van wijn met eten? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.