Så snart temperaturen stiger udenfor, findes grillen frem, og der kommer gang i haven, på altanen, i parken og på stranden. Grilludstyret rangerer lige fra den lille engangsgrill til det helt store udekøkken. Denne artikel giver et indblik i forskellige grillmuligheder, og hvordan du opnår et rigtig godt resultat.
Det hele starter med en god grill
Starten på en god aften begynder med den perfekte grill. Men hvordan finder man lige den perfekte grill? Det er jo individuelt, hvilke kriterier vi stiller til en grill – der er forskel i smagen, og hvor nogle er til den traditionelle kulgrill, hvor kødet smager autentisk af røg, sværger andre til gasgrillens hurtighed. Ydermere er der en stor forskel på den direkte og indirekte grillmetode, som også skal tages med i betragtning.
Ved den direkte grillmetode placeres kødet direkte på en varm overflade. Her sendes varmen til kødet via den opvarmede plade eller rist, som er lavet af aluminium, sten eller støbejern. Fordelen ved direkte varme er den præcise temperaturindstilling som typisk ligger mellem 50 °C til varmeholdning til 380 °C for bruning.
Ved den indirekte grillmetode sendes varmen til maden gennem glødende varme kul eller varmeelementer. Resultatet af den høje varme er en intens smag i kødet. Når der grilles på en kulgrill giver røgen den karakteristiske smag til kødet. Gasgrillen har dog også sine klare fordele, da den ikke sender irriterende røg over til naboen, og hurtig er varm og klar til grillning.
Forskellen på en pillegrill og en lavastensgrill
Det er ganske enkelt en kunstart at grille, og markedet tilbyder nu flere muligheder. Specielt pillegrillen gør i år et stort indtag på det danske marked. På en pillegrill kan temperaturen styres meget nøjagtigt, og varmen og røgen cirkulerer inde i grillen, men det er mere end en røgeovn. På en pillegrill er det let at grille, røge, bage, stege, brase eller lave traditionel bbq. Pillegrillene kan sammenlignes med en udendørs ovn plus lidt ekstra. Sammenlignet med en gasgrill kan en pillegrill tilføre røgsmag, uden at det ryger ud hele tiden. På en gasgrill skal man også selv regulere temperaturen, hvis det begynder at regne eller at blæse, hvilket en pillegrill selv sørger for.
Sammenligner man den med en kulgrill, er den hurtigere at tænde og varme op. Og så varmer den kun op til den temperatur, man har valgt. Derudover giver pillegrillen ikke støv eller aske. Mange vil også foretrække en smag af røget træ frem for kul.
En anden populær trend er lavastensgrillen. Med denne grill griller du via den direkte grillmetode, hvor en lavastensplade varmes op via gas eller elektricitet. Modsat pillegrillen genererer denne grill ingen røg overhovedet og er derfor særlig populær på altaner og campingpladser.
Mulighederne er mange, og du skal vælge den grill, der passer bedst til dig og dine behov.
Hvilken type kød er bedst?
Oksekød, svinekød og fjerkræ er særlig godt egnet til grill. Det rangerer lige fra den klassiske bøf til burgeren til pølser og kyllingebryst.
Når du køber kød, bør du være opmærksom på det følgende: Oksekød skal være skal have en flot rød farve, svinekød skal være jævnt lyserødt og fjerkræ skal være lys i farven uden at være for hvid. Bemærk: hvis der købes kød, der allerede er marineret kan det være svært at bedømme kødets kvalitet og friskhed.
En simpel marinade
For dem af os der kan lide at krydre kødet med mere end blot salt og peber, kan der meget hurtigt laves en simpel men lækker marinade. Pensl kødet med lidt olivenolie blandet med citronsaft og rødvinseddike. Friske urter, hvidløg og peber er perfekte som krydderi. Mariner kød og lad det trække i flere timer. Undlad at salte kødet førend efter tilberedningen, da det kan give et tørt stykke kød.
Indtil tilberedning er det bedst at opbevare kødet i BioFresh DrySafe. Langt det meste kød kan holde sig frisk i et par dage ved temperaturer lige over 0 °C og ved en lav luftfugtighed.
Fisk bliver rigtig godt på grillen – specielt sild, ørred og laks er egnede. Derudover selvfølgelig også en lang række forskellige grøntsager og endda nogle typer ost er egnede til grillning, hvilket betyder, at veganere også finder nydelse i grillsæsonen.
Korrekt opbevaring
Alle ingredienserne er købt, grillen er varm, og det er endelig tid til at grille. Madvarerne, specielt kødet, bør komme på grillen hurtigst muligt, efter det er taget ud af køleskabet for at undgå bakterier. Dette er ofte nemmest, når der grilles hjemme, men lidt mere problematisk, hvis man griller i parken eller på stranden. Sørg derfor for at medbringe en god køletaske med køleelementer. På den måde sikrer du både friskheden på kødet samt den dejlige kølige drink på en varm sommeraften.
Endelig grilltid!
En simpel tommelfingerregel for en bøf med en tykkelse på ca. 2,5 cm er 4 minutter på hver side for at opnå en medium rød bøf. En skinkeschnitzel med ca. samme tykkelse skal have ca. 5 minutter på hver side.
Hvad kan du bedst lide at grille, og hvilken type grill foretrækker du? Skriv det gerne i kommentarfeltet nedenfor eller lav et indlæg på vores Facebook.