Skal brød opbevares i en brødkasse eller i køleskabet, hvor der holder længere?

‘Smag og behag er forskellig!’ Hvilket betyder, at hvor en nægter at spise andet end friskt brød, er en anden tilfreds blot, det ikke er muggent. Med det sagt ved vi godt, at brød ikke egner sig til opbevaring ved lave temperaturer. Det bliver hurtigt tørt, skorpen bliver først læderagtig og derefter hård, og smagen forsvinder gradvist. Så snart brødet er bagt, begynder det at miste smag og sprødhed. Det er ikke noget, vi lægger mærke til lige med det samme, men i takt med at processen skrider frem, bliver det mere og mere synligt.

Brødet mister smag og sprødhed grundet forskellige kemiske og fysiske processer, såsom krystallisering af stivelse (retrogradation). I takt med at brødet ligger, begynder den gelatiniserede stivelse, der oprindeligt binder med vand under bagningen, gradvist at frigive det bundne vand igen. Fugten stiger til skorpens overflade, hvor den fordamper, hvilket fører til ændringer i brødets vægt og smag.

Denne proces kan kun undgås, hvis brødet fryses ned. Hvis brød opbevares i køleskabet ved en temperatur lige over frysepunktet, vil kombinationen af den lave temperatur og luftcirkulationen i køleskabet faktisk fremme retrogradationen. Så selvom brød opbevaret ved lave temperaturer ikke mugner så hurtigt, mister det hurtigere sin smag og sprødhed, hvis det opbevares i køleskabet.

Denne proces sker i forskellige stadier afhængig af brødtype:

  • Brød bagt med lyst, fint mel mister hurtigere smag og sprødhed i forhold til brød bagt med groft mel.

Vi ved nu, at brød der opbevares ved temperaturer lige over frysepunktet hurtigere mister sin “umpf”, og derfor kan det heller ikke anbefales at opbevare brød i uopvarmede rum i de kolde vintermåneder. Men vi kommer dog ikke uden om, at de kolde temperaturer reducerer sandsynligheden for mugdannelse, og på den måde forlænges holdbarheden.

I tilfælde af høj varme og høj luftfugtighed kan det faktisk være en fordel at opbevare brødet i køleskabet – men det afhænger selvfølgelig af, om du har noget imod, at det bliver hårdere og mister smag.

Frys brødet

Hvis du har mere brød, end du kan spise, så frys brødet. Bemærk, hvis du skærer brødet i skiver, inden du fryser det, reducerer du optøningstiden. For det bedste resultat, bør det friske brød indfryses så hurtigt som muligt. Det kan holde sig i flere uger, og når det tøs op, bør det gøres ved rumtemperatur, fx i løbet af natten.

Gode råd vedrørende opbevaring af brød

Opbevaring og hygiejne:

  • Emballeret brød bør opbevares i den originale emballage. Bemærk: du bør være opmærksom på brødtypen og tage forbehold herfor vedr. korrekt emballage.
  • Opbevar uemballeret brød i en passende og ren brødkasse.
  • Hvis brødet placeres i en brødkasse med en bund af plastic- eller trælameller, øges luftcirkulationen, fugt reduceres og mugdannelse forebygges. Brødkasser uden ventilation kan ikke anbefales, idet der dannes kondens, der fremmer mugdannelse.
  • Brødkrummer og høj luftfugtighed fremskynder mugdannelse.
  • Regelmæssig rengøring af brødkassen med vand tilsat eddike mindsker risikoen for mugdannelse.

Fordelene ved opbevaring af brød i en god, gammeldags brødkasse med luftkanaler eller et keramisk/lerfad med låg:

  • Lerfadets åbne porer absorberer overskydende fugt, og returnerer endda fugt til brødet, når det begynder at tørre ud. Ydermere har mug ikke en chance i et godt keramisk eller lerfad.
  • Brødkasser uden lufttæt forsegling, som tillader luften at cirkulere, giver lignende fordele, og brødet vil forblive relativt frisk i god periode.

Har du nogle kommentarer eller spørgsmål til denne artikel? Vi vil meget gerne høre fra dig. Benyt nedenstående kommentarfelt eller skriv et indlæg på vores Facebook