Det lyder som et dumt spørgsmål med et ret indlysende svar: Hvidvin fremstilles af hvide druer og rødvin af røde druer – eller? Svaret på spørgsmålet er imidlertid ikke helt så simpelt.

Rødvin fra blå druer

For det første er rødvin sjældent fremstillet af røde druer, men af blå! Det er rigtigt … næsten alle druesorter, der bruges til at fremstilling af rødvin, er mere eller mindre mørkeblå i farven. Druesorter med rødt skind, såsom Pinot Grigio eller Gewürztraminer, bruges generelt til at producere hvidvin.

For det andet er der en stor forskel mellem rød- og hvidvin, når det kommer til vinfremstilling eller vinifikationsprocessen (den biokemiske proces der transformerer druer til vin).

Fremstilling af rød- og hvidvin

For hvidvin er vinifikationsprocessen relativ enkel: druerne presses, og saften – også kendt som ”must” – fermenteres til fremstilling af vin. Det kan måske overraske dig at vide, at hvis du gentager nøjagtigt den samme proces med blå druer, får du ikke rødvin, fordi saften fra de fleste mørke druesorter også er klar … størstedelen af farvestoffet findes nemlig i drueskindet! Ved fremstilling af rødvin skal druerne derfor først knuses eller groft males for at producere en mos (mash) af druesaft, frugtkød og skind. Denne mos fermenteres derefter, og farvestofferne frigøres fra drueskindene og overføres til væsken. Selve presningen sker efter gæring. Opsummering: ”must”-fermentering bruges til at fremstille hvidvin og ”mash”-fermentering til at fremstille rødvin.

Nu tænker du måske: kunne man så ikke også producere hvidvin fra mørke druer ved brug af ”must”-fermenteringsprocessen? Og svaret er: jo, absolut. Det er netop det, der ofte gøres. Et godt eksempel er champagne, som kan produceres af en af tre godkendte druesorter. Af de godkendte sorter, er kun én af dem hvid: Chardonnay; de to andre, Pinot Noir og Pinot Meunier, er begge blå sorter. Efter høst presses den klare saft ud af Pinot Noir og Pinot Meunier-sorterne og fermenteres øjeblikkeligt til produktion af hvidvin. I Frankrig er denne procedure kendt som ‘Blanc de Noirs’, som bogstaveligt betyder ‘hvidt af sorte’.

Rosevin er ikke en blanding af rød- og hvidvin

Hvad så med rosé? I modsætning til hvad man kunne tro, er det ikke en kombination af hvid- og rødvin. I stedet fremstilles rosévin fra mørke druer via en forkortet ”mash”-fermenteringsproces. Når den ønskede farvedybde er nået, fjernes skindet, og den let farvede saft overlades til gæring i længere tid. På trods af dette er der dog nogle lyserøde vine, der produceres ved at kombinere hvid- og rødvin, men disse kan ikke omtales som rosé.

 

Vi håber, at du har fundet denne artikel interessant, og vi hører gerne fra dig via nedenstående kommentarfelt – måske kunne du dele din favoritvin med os.