Nogle er grønne, nogle er røde, nogle gule og andre orange – mulighederne er mange, og smagene mangfoldige. Disse farverige smoothies tilbydes nu i en bred udstrækning i supermarkederne, og udover den friske smag, betragtes de generelt som havende sundhedsmæssige fordele og som værende slankende. I denne artikel kigger vi nærmere på, om smoothies kan indgå som en del af en sund og slankende kost.

Konsistensen på de lækre og cremede smoothies danner baggrunden for navnet. Ordet ”smooth” fortæller, at drikken efterlader en behagelig og ”smooth” fornemmelse i munden. Vidste du: at forudsat den er alkoholfri og har en tyk konsistens baseret på frugt og grønt, kan en drink faktisk kaldes en smoothie – uanset dens andre ingredienser?

Mælk og yoghurt bruges ofte til at give fylde til drikken. Vær dog opmærksom på at sukker og/eller juicekoncentrater også kan snige sig ind i de smoothies, du finder på hylderne i supermarkedet. Hvis du går efter den sunde løsning, er det derfor vigtigt at holde et vågent øje med varedeklarationen.

Frugt og grøntsager: hele eller purerede

Forudsat at en smoothie kun består af frugt og grønt, er den så lige så sund som hele frugter og grøntsager? Sammenlignet med juice, er hele frugter, grøntsager og smoothies kendte for at være ernæringsmæssigt mere værdifulde. Årsagen til dette er, at hele frugter, grøntsager samt smoothies indeholder fibre, hvilket ren juice mangler. Friske smoothies er derfor lige så sunde som deres originale ingredienser.

Dog fjernes tyggeoplevelsen, som ikke blot fremmer mæthedsfornemmelsen, men som også bidrager effektivt til en god mund- og tandhygiejne. Hvis du i stedet konsumerer frugt og grønt i puréform, drikker du normalt markant mere af dem, end du ville kunne spise af de hele ingredienser. Dette er en fordel med grøntsager. Men hvis smoothien hovedsageligt består af frugt, skal du være opmærksom på det høje frugtsukkerindhold.

Mæthedsfornemmelsen skyldes ydermere indholdet af kostfibre. Det anbefales derfor, at du giver dig tid til at nyde smoothien, og drikker den langsomt. Derudover giver en blanding af frugt og grønt det optimale vitamin- og mineralboost til din krop.

Grønne smoothies er specielt trendy og består af grønne grøntsager, urter, modne frugter og vand – den perfekte blanding med frisk smag.

Tilberedningen er vigtig

For at smoothiens sundhedsmæssige fordele så tæt på de fordele, man opnår ved indtagelse af hele friske frugter og grøntsager, spiller tilberedningen en vigtig rolle. Ulempen ved at købe færdiglavede smoothies er vitamintabet under konserveringsprocessen. Her anvendes nemlig en pasteuriseringsproces, hvor smoothien opvarmes til temperaturer på mellem 65 °C og 85 °C. Dette eliminerer bakterier, svampe og andre mikroorganismer, der kan forårsage en hurtig fordærvelse.  Selvom pasteuriseringsprocessen anses som værende mild, er et vitamintab uundgåeligt.

Du opnår derfor de bedste resultater, hvis du selv laver din smoothie. Du skal naturligvis bruge frisk frugt og grønt, og du bør drikke den hurtigst muligt. Herved sikres du den optimale friskhed og høster samtidig de største sundhedsmæssige fordele.

Taber jeg mig, hvis jeg drikker smoothies?

Det forlyder, at smoothies er sunde og slankende, men i hvilket omfang kan smoothies hjælpe dig med et vægttab? I bund og grund er en diæt, rig på frugt og grønt vigtigt og nyttigt i et vægttabsforløb. Herved får du et boost af vitaminer og mineraler, samtidigt med at disse fødevarer har et lavt kalorieindhold og giver en god mæthed.

Et reduceret kalorieindtag kombineret en forøget kalorieforbrænding er en simpel opskrift på et vellykket vægttab. Smoothies kan sagtens drikkes og nydes med god samvittighed, når du prioriterer den kaloriefattige diæt. Ved at erstatte et helt måltid i ny og næ kan du endda ”spare” kalorier. Men vær opmærksom på, at mæthedsfornemmelsen er begrænset og at en større mængde frugtsukker indtages på én gang (hvis der anvendes mange frugter).

Ideen om kun at leve af smoothies over en periode, svarer lidt til ideen om en juicekur. Disse kure bør udelukkende køres i korte perioder ad gangen og kun af voksne mennesker. En drastisk reducering i det daglige kalorieindtag over en længere periode, kan ikke anbefales, da kroppen herved nedbryder endnu mere muskelprotein. Musklerne kan anses for at være vores kraftværk til forbrænding af kalorier. Smoothies kan derfor indgå som en del af en kalorielet diæt, men bør ikke anvendes som en regelmæssig måltidserstatning. Du bør derfor betragte din smoothie som en sund del af den sundhedsbevidste livsstil.

 

Vi håber, at du har nydt artiklen, og vil blive meget glade, hvis du vil dele din favorit smoothieopskrift med os via nedenstående kommentarfelt.