Der er faktisk et meget simpelt svar til det spørgsmål: nej alle vine egner sig ikke til langtidsopbevaring.

Når man snakker om opbevaring af vin, bør man være opmærksom på, at der findes tre vingrupper. 1: Dagligdagsvinen, som traditionelt er at finde i ethvert supermarked. Disse vine smager bedst lige efter fremstilling, og bør ikke opbevares over en længere periode, idet kvaliteten relativt hurtigt forringes. 2. Den gode standardvin, som opretholder kvaliteten gennem en vis periode, men som ikke bliver bedre med tiden. 3. Kvalitetsvinen, som ikke blot bevarer samme kvalitet, men som også forbedres under langtidsopbevaring. Sidstnævnte udgør den mindste gruppe, og refererer udelukkende til afgrøder af særlig høj kvalitet.

Ikke alle vine egner sig til langtidsopbevaring

Hvordan differentierer hvid- og rødvin sig? Interessant nok varierer typen af vinfremstilling alt efter farven. Den egentlige forskel på produktion af hvid- og rødvin er, at man ved hvidvin kun fermenterer den pressede druesaft, hvor man ved rødvinen fermenterer såvel druesaft som drueskind  Dette frigiver ikke blot farvestoffet indeholdt i drueskindet, men også den tilstedeværende garvesyre, som derefter i rødvin er ansvarlig for den unikke smagssensation.

Liebherr vinkøl EWTgb 3583

Nyd Beaujolais Primeur og Trollinger fra Württemberg i stedet for at opbevare dem

Denne garvesyre er imidlertid også en vigtig antioxidant, som kan medvirke til, at vinen modes bedre. Som følge heraf anses rødvin med et højt indhold af garvesyre oftest for at være særligt gode kandidater til langtidsopbevaring. Det bør dog ikke overses, at der også findes rødvin med et meget lavt indhold af garvesyre og generelt med en reserveret struktur. Et godt eksempel herpå er den unge, frugtholdige og populære vin Beaujolais Primeur, som hældes på flasken kort efter høst, eller den lette rødvin Trollinger fra Württemberg. På trods af deres røde farve, er sådanne vine ofte uegnede til langtidsopbevaring og bør nydes, mens vinen er ung for at få det bedste ud af den lækre frugtsmag.

Vi håber, at du har nydt denne artikel. Hvilke vine har du til langtidsopbevaring i dit Liebherr vinkøleskab? Skriv gerne dit svar i kommentarfeltet nedenfor eller lav et indlæg på vores Facebook – vi vil meget gerne høre fra dig!