Der er faktisk tre svar på dette spørgsmål! Ja, nej og nogle gange! Læs dette blogindlæg for lære mere om for- og modargumenterne.

Svaret afhænger af hvorfra i verden, du kommer

Stilles spørgsmålet, om det er ok at stille varm mad i køleskabet, viser svaret tydeligt, hvorfra i verden du kommer. I USA eksisterer en general bekymring for, at mikroorganismer og bakterier infiltrerer maden og ødelægger den, hvis den ikke hurtigt afkøles i køleskabet. I Europa fokuseres der mere på den effekt, varm mad har på selve køleskabet. Et køleskab bruger mere energi, når der stilles varm mad i skabet, og generelt er europæere af den overbevisning, at maden først skal i køleskabet, når den er tilstrækkelig afkølet.

 

Facts om varm mad

Der er gode grunde til begge disse filosofier, og faktisk er de ikke fuldstændig uforenelige. Der er ingen tvivl om, at maden hurtigere bliver dårlig, hvis den opbevares i længere tid i varme omgivelser, uden at blive afkølet. Det er præcis derfor, køleskabet blev opfundet – for at forlænge holdbarheden på madvarerne ved hurtigt at køle dem ned og opbevare dem ved en lav temperatur.

Det er almen viden, at køleskabet skal arbejde meget hårdere på at holde temperaturen nede, hvis der stilles varm mad i skabet. Og jo varmere maden er og jo større portion, jo længere tid skal køleskabet arbejde for at holde temperaturen nede.

Der skal også tages hensyn til det faktum, at de øvrige madvarer i køleskabet også udsættes for de højere temperaturer, hvilket kan afkorte deres holdbarhed. Varm mad danner ydermere kondens, hvilket sætter sig på bagvæggen og kan resultere i isdannelse. Så hvad er det rigtige at gøre?

Vær opmærksom på følgende ved placering af varm mad i køleskabet

  • Lad maden køle ned til rumtemperatur, inden det sættes i køleskabet
  • Hvis muligt hældes varm mad i mindre beholdere for hurtigere nedkøling
  • Hvis der sættes varm mad i køleskabet, bør det opbevares i beholdere med lukket låg – dette reducerer kondens, og hindrer hermed isdannelse på bagvæggen
  • En effektiv måde at køle varm mad hurtigt: placer maden i et koldt vandbad
  • Sørg for en korrekt placering i køleskabet. Overfyld det ikke, og sørg for god luftcirkulation. Dette sikrer den optimale køling i skabet

 

Hvis du har nogle spørgsmål eller gode råd vedrørende køling af varm mad, er du meget velkommen til at skrive til os i kommentarfeltet nedenfor eller lave et indlæg på vores Facebook.