I mange husstande ender kartoffelskræl, den grønne del af guleroden eller broccolistokken i det organiske affald som en selvfølge. Det kan måske komme som en overraskelse for nogle, at disse normalt er de mest nærende og derfor også de sundeste dele af madvaren. De er også fyldt med smag. Med de følgende fem gode råd kommer du et skridt nærmere madupcycling, og lærer hvordan, du kan skabe lækre retter fra formodet madspild, og derved gøre noget godt for miljøet og din tegnebog.

Tal fra Miljøstyrelsen viser, at danskerne samlet set hvert år smider over 700.000 ton mad ud, som kunne være spist. Husholdningernes madspild udgør 260.000 ton per år.

Ifølge Landbrug & Fødevarer koster madspild danske husholdninger 13,5 milliarder kroner om året inklusiv moms og afgifter. Alle de spiselige madvarer, der årligt spildes i Danmark, svarer til syv gange vægten af Marmorkirken og 3,8 procent af den samlede CO2-udledning, der hvert år udledes fra Danmark, estimerer Miljø- og Fødevareministeriet.

Madupcycling – Råd nr. 1) Grønt som smagsforstærker, i smoothies eller som pesto

Den grønne top på gulerødder, kålrabi, rødbeder og radiser bør ikke bare smides ud, da den faktisk er spiselig og indeholder mange sunde ingredienser. Toppene kan bruges som en urt i forskellige retter, eller det kan tilsættes til smoothies. En anden mulighed er bruge toppene i en lækker pesto. For at gøre dette skal du blot blende toppene med nødder efter eget valg, olie af høj kvalitet, salt, peber og noget parmesan.

Men udvis opmærksomhed: Du bør kun spise de toppe, du ved, der er spiselige. Rabarberblade indeholder fx en stor mængde oxalsyre, og er derfor under ingen omstændigheder egnede til indtagelse!

Madupcycling – Råd nr. 2) Upcycling af frugt- og grøntsagsskræl

Chips behøver ikke altid fremstilles af hele kartofler, de kan lige så let fremstilles af skrællen. Skyl kartoffelskrællerne grundigt, dryp lidt olivenolie over, drys dem med lækre urter og krydderier og bag dem i ovnen ved 200 °C i ca. 15 minutter. Idet du beslutter hvor meget olie og salt, du skal bruge, når du laver hjemmelavede chips, kan de være et sundt alternativ til de traditionelle produkter fra supermarkedet.

Men det er ikke kun grøntsagsskræl, der egner sig til fremstilling af velsmagende delikatesser. Bananskrællen kan fx også bruges til fremstilling af chips. Er det ikke utroligt? Skyl først bananskrællen grundigt. Skær den derefter i strimler. Kog strimlerne i ca. 10 minutter, rul dem i mel og frituresteg dem i olie. Sidst men ikke mindst – krydr dine lækre bananchips. Bananskrællen indeholder endnu flere sunde ingredienser end selve frugten. Du skal dog bruge økologiske bananer, da den ikke økologiske variant indeholder for mange pesticidrester i skrællen.

Madupcycling – Råd nr. 3) Lækker grøntsagsbouillon fra madrester

Grøntsagsbouillon er et must-have i ethvert køkken, og du nemt kan lave din egen ved at bruge dine overskydende grøntsagsrester. Efter du har hakket / skåret grøntsager, bør du altid fryse dine rester. Så snart du har samlet nok forskellige typer grøntsagsrester, koges det i en gryde med rigeligt vand. Krydr bouillonen med friske urter, salt og peber. Si derefter resterne fra, og hæld bouillonen i rene, lukkevenlige beholdere. Den hjemmelavede grøntsagsbouillon holder sig frisk i dit Liebherr-køleskab i et par dage. Den kan med fordel også nedfryses i mindre portioner, hvorved holdbarheden forlænges betragteligt. Grøntsagsbouillonen kan derefter bruges som grundlag for saucer eller endda erstatte instant-suppe.

Madupcycling – Råd nr. 4) Smid ikke kogt vand ud!

I mange husstande serveres pasta flere gange om ugen. Kog pastaen al dente i rigeligt vand tilsat salt. Men pastavandet er alt for godt til bare at hælde ned i afløbet. Hvorfor? Der er mange ting, du kan bruge det overskydende pastavand til. Dine planter fx vil elske mineralerne i vandet. En anden mulighed er at krydre dine saucer med pastavandet. Dette fantastiske vand med sin lækre aroma er også ideel til at blødgøre bælgfrugter eller som en ingrediens i pesto. Du skal dog være forsigtig med kartoffelvand, idet kartofler kan indeholde giftigt solanin.

Madupcycling – Råd nr. 5) Brug grøntsagerne til at lave nye

Nye grøntsager kan let dyrkes fra afskårne endestykker fra mange grøntsager. Til salat, forårsløg, porre og selleri skal du afskære et stykke på 5 cm; for løg er det kun 2 cm. Derefter skal endestykkerne placeres i vand til at slå rødder. Efter fem til syv dage kan du tage det op af vandet og plante det i jord. Snart får du dine egne hjemmeavlede grøntsager.

Vigtigt: Når du bruger rester af frugt og grøntsager, skal du sørge udelukkende at bruge økologiske produkter. I ikke økologiske produkter kan skræl og toppe være behandlede med pesticider og bør derfor ikke spises.

 

Er du allerede i gang med madupcycling? Vi bliver glade, hvis du vil dele dine gode råd med os via nedenstående kommentarfelt.