Inden vi køber grøntsager, specielt i efterår/vintermånederne, gør vi os ofte forskellige overvejelser, som fx hvilken type grøntsager, der er det bedste valg. Skal det være de importerede friske grøntsager, de frosne grøntsager eller dem på dåse/glas? Særligt om vinteren har vores kroppe brug for en god portion vitaminer for at afværge forkølelse og andre sæsonbestemte bakterier, men hvilken af disse typer grøntsager indeholder flest næringsstoffer?

Den lange transport og opbevaring mindsker vitaminindholdet i friske grøntsager

Grøntsager indeholder flest vitaminer lige efter høst, og bør derfor spises hurtigst muligt. Efter høsten begynder virkningen af varme, ilt og lys langsomt at nedbryde de sundhedsgivende vitaminer, hvilket betyder, at den lange transport- og opbevaringstid ofte fører til en betydelig reduktion af vitaminindholdet. Når du køber friske grøntsager, er det derfor vigtigt at være opmærksom på, hvor de kommer fra – prøv så vidt muligt at købe lokalt, eller muligvis grøntsager der kommer direkte fra producenten.

Nedfrysning bevarer vitaminerne

Frosne grøntsager er et godt alternativ til friske. Inden for to til tre timer efter høsten blancheres grøntsagerne hurtigt for at eliminere eventuelle bakterier, og derefter chokfryses de, hvilket betyder, at de på få minutter indfryses til en temperatur på minus 40 °C. Med denne proces bevares de fleste vitaminer, idet de fryses sammen med grøntsagerne. Ydermere bevares konsistens og smag. Det er meget vigtigt for kvaliteten på de frosne grøntsager, at kølekæden opretholdes uden afbrydelse. Inden tilberedning skal du være omhyggelig med instruktionerne på emballagen, idet grøntsagerne stadig er rå, og derfor skal koges tilstrækkeligt, men pas på ikke at overkoge dem, da det vil føre til en reduktion af næringsstofferne. Hvis du blot følger instruktionerne, får du velsmagende, sprøde grøntsager – fyldt med nærende vitaminer.

Vitamintab under fremstilling af grøntsager på dåse/glas

Grøntsager på dåse/glas starter sin rejse på samme måde som de frosne grøntsager, idet de hurtigt transporteres fra mark til fabrik, hvor de rengøres og klargøres. Men selve tilberedningsprocessen gør forskellen: grøntsagerne blancheres i et par minutter i varmt vand eller damp ved temperaturer på op til      120 °C for at tilberede og sterilisere dem. Efter nedkøling tilsættes en særlig væske – normalt en blanding af vand, sukker, salt, konserveringsmidler etc.- alt efter grøntsagstypen. Grøntsager på dåse har derfor et lavere vitaminindhold på grund af den lange tilberedningstid, men de har fordelen med den lange holdbarhed. Derudover er kun en kortvarig opvarmning eller slet ingen nødvendig inden servering, hvilket betyder, at der ikke går flere vitaminer tabt, inden de rammer tallerkenen.

Frisk er bare bedst

Friske, frosne eller på dåse? Når alt kommer til alt, drejer det sig om personlige præferencer. Men én ting er sikkert: når lokale/hjemmedyrkede grøntsager er i sæson, bør du altid vælge dem. Det er tydeligvis ikke noget problem i forår- og sommermånederne, men om vinteren er der ikke så mange muligheder for at få lokale, friske grøntsager. Vores råd til dig: spis rigelige mængder af spinat, rosenkål, gulerødder, rødbeder og løg, da dette er gode vitaminrige alternativer, der får dig gennem vinteren. Hvis de lokale landmænd ikke har friske grøntsager i de koldere måneder, er frosne grøntsager bestemt det næstbedste.

 

Vi håber, at vi har givet dig inspiration til dit næste grøntsagsindkøb, og vil rigtig gerne høre, hvilken grøntsagstype, du foretrækker og hvorfor. Skriv gerne til os via kommentarfeltet nedenfor.