Frostvarer er nemme og praktiske! Jordbær i december? Intet problem takket være den revolutionerende opfindelse af fryseren. Ingen grund til bagerbesøg i weekenden, når du har lækre rundstykker og morgenbrød i fryseren. Du behøver ikke hakke, skrælle og skære grøntsager i den travle hverdag – du kan blot tage dem op af fryseren, og koge dem. Hurtigt, lækkert og sundt.

I denne artikel har vi sammensat et par gode råd til dig for at sikre, at du er godt forberedt, hvad angår fødevarehygiejne.

 

Gode råd vedrørende indkøb af frostvarer

Kølekæden skal opretholdes, så de frosne varer ikke optør på vej til fryseren derhjemme. I butikken skal frostvarerne opbevares ved højst – 18 °C. Målet er derfor at sikre, at produkterne når hjem i din fryser, inden de når en temperatur på over 0 °C. Sørg for at frostvarerne ligger sammen i indkøbsvognen, mens du handler. På den måde hjælper de med at holde hinanden kolde. Til transporten hjem vil en frysepose og evt. køleelementer være ideelt.

Du kan også bruge en avis eller en fleecejakke. I så fald skal du sørge for, at frostvarerne er pakket tæt sammen. Frostvarerne bør heller ikke komme i kontakt med friske madvarer, fordi fx frisk salat og tomater ikke tåler de lave temperatuerer.

Så snart du kommer hjem, skal frostvarerne i fryseren. Her skal du så vidt muligt sørge for, at de nye frostvarer ikke placeres ovenpå allerede frosne varer i fryseren. De nye frostvarer kan nemlig trække kulden væk fra de frostvarer, der allerede ligger i fryseren, hvilket betyder, at de kan begynde at tø op, og bakterier kan formere sig.

Sådan sikrer du korrekt optøning

Så længe madvarerne er frosne, er der ingen fare på færde. Bakterierne sover og kan ikke formere sig. Men så snart temperaturen stiger, kan der hurtigt observeres vækst. Patogene bakterier (dvs. patogener, der forårsager sygdom) kan udgøre en stor sundhedsfare, hvis frosne madvarer ikke optøs korrekt. Den ideelle optøningsproces varierer fra madvarer til madvarer og afhænger også af den tilsigtede anvendelse. For frostvarer er den enkleste og sikreste løsning derfor at følge producentens instruktioner på emballagen.

 

 

Grundlæggende kan du optø frostvarerne i køleskabet, ved stuetemperatur eller i mikrobølgeovnen. Frostvarer, der skal tilberedes i ovnen eller i en gryden/pande, kan også bruges fra frosne og tilberedes lige til slut. Den sidste mulighed er den hurtigste. I køleskabet har den frosne mad derimod brug for tid. Optøningstiden spænder bredt afhængig af madvaren.

Med nogle madvarer bør den ellers enkle optøningsproces gøres med lidt større omtanke. Vi har derfor listet de vigtigste optøningsråd til dig.

  1. Vær særlig forsigtig med hakket kød, kyllingebryst og lign.: Kød og fjerkræ er letfordærvelige. Idet temperaturer mellem +10 °C og +60 °C giver særlige gode grobetingelser for mange mikroorganismer, er det netop det temperaturområde, der skal undgås. Så optø derfor i køleskabet. Dette sparer også energi, da køleskabet “absorberer” kulden. Hvis du ikke har tid, kan du alternativt hurtigt bringe madvaren til en høj temperatur i en forvarmet ovn.
  2. Korrekt håndtering af optøningsvandet: Vi kan ikke se det, men det optøende vand vrimler med mikroorganismer. Bakterierne spreder sig eksplosivt ved stuetemperatur. Med letfordærvelige madvarer, såsom kød og fjerkræ, bør du derfor lægge frostvaren i en sigte under optøning. Placer en tallerken eller lign. såvel under som ovenpå sigten. Herved opsamles optøningsvandet, og betyder samtidigt at frostvaren ikke ligger i optøningsvandet under processen. Naturligvis skal vandet hældes væk efter optøning – uden det kommer i kontakt med andre madvarer.
  3. Gode råd vedrørende opvarmning: Salmonella er en af de mest almindelige fødevarebårne infektioner. Denne bakterie findes hovedsageligt i fjerkræ og hakket kød, men også i plantebaserede fødevarer. Selvom salmonella-patogenerne ikke kan formere sig, når de er i frossen tilstand, dør de ikke, før temperaturen er over + 70 °C. Derfor er opvarmning til rette temperatur utrolig vigtig.
  4. Optøning af større madvarer: I princippet behøver frostvarer ikke at tø først. Men der er dog en undtagelse med større madvarer som hele kyllinger/kalkuner etc. Årsagen til dette er, at temperaturen indeni madvaren under tilberedning muligvis når tilstrækkelig højt op til at kunne dræbe uønskede bakterier. Som tommelfingerregel skal madvarer, der er tykkere end 10 cm, optøs fuldstændigt inden tilberedning.

Din fryser bør afrimes cirka hver sjette måned – eller før hvis islaget er for tykt. Dette islag forårsager, at der bruges mere kulde, og derfor stiger energiforbruget. Regelmæssig afrimning er derfor godt for miljøet og sparer penge. Hvis du har et Liebherr NoFrost-fryseskab, skal du dog slet ikke tænke på afrimning.

 

 

Hvad foretrækker du – friske eller frosne grøntsager og hvorfor? Vi bliver rigtig glade, hvis du vil dele dit svar med os via nedenstående kommentarfelt.