Fødevarevirksomheder anbefaler -18 °C som den ideelle temperatur for frosne madvarer. Læs mere for at finde ud af hvorfor, og hør, hvad sammenslutningen af amerikanske frugt- og grøntavlere har med det at gøre.

Husker du stadig, da du købte dit første køleskab eller din første fryser? Da jeg købte min første fryser for mange år siden, fik jeg den fulde salgstale, hvor alle min kommende frysers fantastiske funktioner blev lovprist. Jeg fik at vide, at frysertemperaturen ideelt burde være -18 °C. Da jeg spurgte, hvorfor -18 °C er den magiske temperatur, blev sælgeren helt perpleks og kunne ikke svare på det. Jeg satte mig for selv at finde svaret på dette spørgsmål og her er historien.

Fryseren på -18 °C

Da moderne frysning først så dagens lys, blev -10 °C betragtet som en sikker temperatur til opbevaring af frostvarer. Efterhånden som vi opdagede mere og mere om frysning og fordelene ved det, blev lavere temperaturer anerkendt som mere egnede. Sidst i 1930’erne slog sammenslutningen af amerikanske frugt- og grøntavlere til lyd for at fastholde en frysertemperatur på 0° Fahrenheit. Der var ingen videnskabelig evidens for dette som sådan, men 0 var bare et pænt tal. 0°F svarer til de -18 °C der i dag er den anbefalede temperatur.

I 1964 anbefalede International Institute of Refrigeration en minimumtemperatur på -18 °C for frostvarer. Både amerikanske og internationale organisationer var enige i dette og vedtog tallet i standarder, normer og love.

Lavere temperaturer medfører langsommere reaktioner og langsommere formering af mikroorganismer. Der er ingen ensartet reduktion i den hastighed, hvorved der forekommer kemiske reaktioner, efterhånden som temperaturen sænkes. I et vist omfang gælder Van’t-Hoffs ligning dog (hastigheden for kemiske reaktioner øges med faktor to eller mere for hver stigning på 10 °C i temperaturen).

Eksperter har fastslået, at ved opbevaring ved mellem -5 °C og -18 °C er reaktionshastigheden for frugt og grønt op til tre gange langsommere. Især for følsomme stoffer reduceres vitaminindholdet væsentligt hurtigere ved højere temperaturer. Efter et års opbevaring ved -12 °C er indholdet af C-vitamin i grøntsager kun ca. 20 % så højt som i grøntsager, der opbevares ved -18 °C i samme tidsrum.

Jo koldere opbevaring, jo bedre kvalitet for den frosne mad. Lavere temperaturer medfører dog et højere energiforbrug, så derfor er -18 °C det bedste kompromis mellem fødevarekvalitet og energiforbrug.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til dette indlæg, kan du skrive til os. Brug kommentarfunktionen under indlægget, eller start/deltag i diskussioner med os på Facebook.