Æg giver mange fordele i forhold til en sund diæt. De har dog været meget omdiskuteret. Årsagen til dette er, at mange mennesker er påvirket af højt kolesterolindhold i blodet, og æg indeholder meget kolesterol. Men hvordan forholder det sig egentligt – er disse to kendsgerninger forbundet? Er det bedre at stoppe med at spise æg som en forsigtighedsforanstaltning eller at reducere forbruget betydeligt? Hvor mange æg kan man spise uden at bekymre sig? Alt hvad du har brug for at vide om at spise æg og høje kolesteroltal forklares i denne artikel.

Æg er ikke kun lækre, men også rig på protein, vitaminer og mineraler. Det er også rigtigt at sige, at æg, og især de lækre og næringsrige æggeblommer indeholder meget kolesterol. Værdien i et mellemstort æg er for eksempel ca. 230 mg. Større æg kan indeholde mere end 270 mg. Er dette farligt? For at komme myten til livs, skal vi først kigge på, hvordan kolesterol fungerer, og hvad vores kolesterolindhold afhænger af.

 

 

Kolesterol og en sofistikeret reguleringsmekanisme

Kolesterol har en berettiget funktion i kroppen. Vi har brug for det til opbygning af celler og nervesystem. Kolesterol er også en vigtig byggesten til produktionen af mange hormoner og vitamin D. Det er vigtigt at vide, at vi ikke behøver at fjerne kolesterol fra maden. Vores krop producerer en stor mængde af selve stoffet – altid så meget som nødvendigt. En reguleringsmekanisme kontrollerer kolesterolindholdet i blodet. Hvis kolesterol indtages gennem maden, reducerer kroppen sin egen kolesterolproduktion.

Hvis denne reguleringsmekanisme fungerer korrekt, har kolesterol, der indtages gennem mad, ringe indflydelse på vores kolesterolindhold i blodet. Sygdom eller arvelig disponering kan forstyrre denne mekanisme og give et permanent højt kolesterolindhold. I dette tilfælde er det vigtigt at modvirke med ernæringsmæssige forholdsregler.

SOS: Foranstaltninger til at modvirke højt kolesterolindhold

Ringer dine kolesterolalarmklokker? Da højt kolesterolindhold i blodet øger risikoen for hjertekarsygdomme, er det vigtigt at gribe ind. Vigtigt: Mere indflydelsesrig end mængden af kolesterol i madvarer er kvaliteten og mængden af fedt generelt. Hvis du er overvægtig, er det vigtigt at tabe sig ved hjælp af en kaloriereduceret diæt kombineret med motion. At reducere den samlede mængde fedt i din diæt gavner både din vægt og dit kolesteroltal. Derudover er fedt med et højt indhold af umættede fedtsyrer meget sundere end fedt med et højt indhold af mættede fedtsyrer. Umættede fedtsyrer findes hovedsageligt i vegetabilske olier, hvorimod mættede fedtstoffer findes i smør, kokosfedt, kød og kødprodukter samt i forarbejdede madvarer og konditorvarer.

Idet alkohol og rygning også øger risikoen for hjertekarsygdomme, tilrådes det at stoppe med at ryge samt reducere indtaget af alkohol væsentlig, hvis dit kolesteroltal er for højt. Kolesterol indtaget med mad har også indflydelse på en funktionsdygtig reguleringsmekanisme. Derfor bør de, der er disponerede for højt kolesterolindhold også holde øje med deres ægforbrug. Men det behøver ikke elimineres helt fra kosten.

Anbefaling: æg som en del af en sund diæt

 

 

Mens raske mennesker uden højt kolesteroltal ikke behøver at bekymre sig om at spise æg, bør folk med et højt kolesteroltal ikke spise for mange. Den anbefalede mængde er tre æg om ugen, inklusive ægindholdet i forarbejdet mad. Og glem ikke, at æg indeholder vigtige vitaminer, mineraler og protein. De er derfor gavnlige for vores helbred, når de indtages i moderate mængder og indgår i en sund og varieret diæt.

 

Hvor mange æg spiser du om ugen? Og tænker du over dit kolesterolindtag gennem kosten?