Intelligent ernæringsvalg – kan mad øge din hjerneaktivitet?

I hverdagen, på jobbet samt når det virkelig gælder: Et klart hoved er altid en stor fordel. Nedsat koncentration kan nemlig gøre det sværere for dig at tackle dagligdagens opgaver. Men kan mad hjælpe dig? Hvilke varer hører ind under kategorien: Hjernemad? I hvilket omfang kan hjernens ydeevne forbedres? Du finder svarene her. 

Lad dig aldrig nøjes med koncentrationsproblemer. Dit daglige valg af madvarer har en betydelig indflydelse på hjernens ydeevne. Men mad er dog ingen mirakelkur. Kun regelmæssigt indtag af specifikke næringsstoffer øger hjerneaktiviteten. På plussiden: Du gør hele din krop en tjeneste, og der er ikke behov for dyre, og til tider tvivlsomme, specialprodukter.

Optimal ilttilførsel gør klarhed

En vigtig forudsætning for et klart hoved er tilstrækkelig ilt til hjernen. Ilten produceres af hjernens blodgennemstrømning. Regelmæssig fysisk aktivitet og et tilstrækkeligt indtag af væske forbedrer blodgennemstrømningen væsentligt. Så her kommer et godt råd: Sørg for at få nok at drikke! Det bedste valg er: vand, usødet te eller frugtjuice blandet med danskvand (dobbelt så meget vand som juice). Sørg for at drikke 1½-2 liter væske dagligt.

sund mad

Konstant energitilførsel frem for hurtige boosts

Blod transporterer ikke blot ilt, men også vigtige næringsstoffer. Når hjernen modtager alle de nødvendige næringsstoffer, gavner det din mentale ydeevne samt dit fysiske velvære. Først og fremmest har hjernen brug for energi i form af sukker. Men pas på. Du gør ikke dig selv en tjeneste med dextrose, slik eller produkter fremstillet af hvidt mel. Disse madvarer gavner ikke den langsigtede koncentrationsevne. Disse kulhydrater øger hurtigt blodsukkeret, men det falder samtidigt lige så brat, som det steg. Hjernen kræver derfor mere, og det kan resultere i rastløshed og nedsat koncentration.

Derfor bør du gå efter komplekse kulhydrater, som fuldkorn, frugt, grøntsager, tørret frugt, bælgfrugter eller nødder, idet disse madvarer langsomt frigiver energien til blodet. Herved får hjernen fornyet energi gennem længere tid, og den langsomme stigning i blodsukkerniveauet forhindrer et energidyk, som forårsager pludselig træthed eller fører til overdreven indtagelse af usunde snacks. Resultat: længerevarende energi og ingen knurrende mave.

Den rette ernæring for et klart hoved

Det er ikke kun kulhydrater, der påvirker vores grå stof positivt. Neurotransmittere som serotonin og melatonin kan produceres i kroppen ved indtagelse af den rette mængde protein. Madvarer, indeholdende aminosyren tryptofan som proteinbyggesten, spiller en særlig vigtig rolle i produktionen af neurotransmittere. Serotonin har en positiv effekt på koncentrationen og hukommelsen, og melatonin hjælper dig med at sove mere roligt. Du kan finde gode mængder af tryptofan i fx bælgfrugter, nødder, ost, æg, kød og fisk.

Sunde fedtsyrer er ydermere essentielle for en sund hjerne. Flerumættet fedt er en grundlæggende bestanddel af hjernens fedtstruktur. Allerede i livmoderen kan et fosters hjerneudvikling påvirkes positivt af et målrettet indtag af omega-3 fedtsyrer. Idet disse umættede fedtstoffer styrker hjernecellernes vægge, øger de cellernes ydeevne. Gode kilder til omega-3 fedtsyrer er fx: nødder, hørfrø, valnødde- og rapsolie samt fisk og skaldyr.

 

nødder

Andre næringsstoffer til en glad hjerne

Din hjerne har brug for flere næringsstoffer. Sporstoffet jern er et godt eksempel. Årsag: jern indgår i dannelsen af hæmoglobin. Hæmoglobin er ansvarligt for at binde ilten fast til det røde blodlegeme og bære det rundt med blodet. Ud over fysisk aktivitet og væskeindtag bidrager et konstant højt niveau af jern ydermere til en god tilførsel af ilt til hjernen. Jern kan findes i rødt kød, men også i mange plantebaserede madvarer som bælgfrugter, havre, hirse eller fuldkornsbrød. Ved at kombinere dem med C-vitaminrige frugter eller grøntsager forbedres optagelsen af jernet i disse madvarer.

Bonus: Husk at med vores patenterede BioFresh-teknologi, holder dine madvarer sig friske i væsentlig længere tid, end i et køleskab uden denne teknologi. Læs mere om BioFresh her. 

Visse vitaminer giver glæde til hjernen. B-vitamin hjælper fx stofskiftet og er derfor vigtigt for hjernen. Madvarer med højt B-vitaminindhold: nødder, bananer, fuldkorn, bælgfrugter, mejeriprodukter og fisk. Men overordnet set er samspillet mellem mineraler, sporstoffer, vitaminer og andre stoffer som antioxidanter afgørende for vores fysiske og mentale velvære. En afbalanceret og varieret kost kombineret med fysisk aktivitet, tilstrækkelig søvn og afslapning er grundlaget for at booste din sundhed, ydeevne samt dit velvære.

Alle omtalte madvarer i denne artikel hører ind under kategorien: Hjernemad.

 

#Hjernemad #Hjerne #Koncentration #Eksamen #Ydeevnee #Næringsstoffer #Blodgennemstrømning #Sukker #Ilt #Træthed #Sult #Tryptofan #Serotonin #Melatonin #Omega3-fedtsyrer #Jern