Champagne er længe blevet betragtet som den mest eksklusive af alle mousserende vine, men som alle vinkendere ved, er dette udtryk først og fremmest en oprindelsesbetegnelse for produkter, der kommer fra Champagne-regionen øst for Paris. Derimod misbruges det generiske udtryk ”mousserende vin” ofte – også af erfarne aficionados – for at henvise til alt andet, der bobler i et glas!

Frizzante

Den europæiske vinlov indeholder klart definerede forskelle mellem de mousserende vine, der er på markedet. Først og fremmest er der en grundlæggende forskel mellem mousserende vin og semi-mousserende vin med hensyn til kuldioxidtrykket. I henhold til EU-forordningen er semi-mousserende vine produkter, der har et kuldioxidtryk på mindst 1 bar, men ikke mere end 2,5 bar, dvs. de har lidt mindre ”bobleeffekt”. Mange af de simple Prosecco-vine hører ind under kategorien semi-mousserende vin, og betegnes derfor ”frizzante”.

Hvad er en ægte mousserende vin?

En ægte mousserende vin skal have et kuldioxidtryk på mindst 3 bar. Dette gør den dog ikke nødvendigvis til en ”mousserende kvalitetsvin”. Mousserende kvalitetsvine skal opfylde endnu strengere produktionsrelaterede specifikationer, fx skal de have været opbevaret i en påkrævet minimumsperiode, og de skal have en alkoholprocent på mindst 10 %.

Desuden skal kuldioxidindholdet i mousserende kvalitetsvine være skabt gennem sekundær gæring snarere end bare tilføjet til tanken, som er tilfældet ved de simplere mousserende vine. Prosecco kan derfor kun benævnes en ”mousserende kvalitetsvin”, hvis den opfylder alle disse kriterier, og hvis den gør det, bærer den betegnelsen ”spumante” på sin etiket i modsætning til ”frizzante”.

 

Hvilken mousserende vin er din favorit? Vi bliver glade, hvis du vil dele det med os via nedenstående kommentarfelt.