Rosé er helt sikkert en trend, og nydes i stor stil verden over. Men hvad er rosévin egentlig, og hvordan produceres den?

Den er stort set populær overalt: på vinbarer, i restauranter, på bistroer og selvfølgelig hjemme i haven, på terrassen og i stuen – den er “pink” og den er ”hot”! Og det er nemt at se hvorfor: Hvis du leder efter en forfriskende all-rounder, der er et lysere og et mere behageligt alternativ til rødvin, så er det svært at slå rosévinen. Men hvordan laves rosévinen egentlig? Det er en ret almindelig antagelse, at rosé blot er en blanding af hvid- og rødvin, lavet ved at presse hvide og blå druer sammen. Men i realiteten er det ikke så simpelt. Vinproducenterne har faktisk ikke får lov til at lave rosé på den måde – i al fald ikke hvis vinen skal mærkes som rosé.

Rosé: aflivning af myten

Det kommer som en overraskelse for mange, at rosé faktisk er lavet udelukkende af de samme blå druer, som rødvinen fremstilles af. Disse blå druer har næsten altid en lys, ofte farveløs saft, og deraf opstår det oplagte spørgsmål: Hvorfra kommer så den dybe røde farve? Svaret er simpelt, farven stammer fra drueskindets blå og røde pigmenter og ikke fra saften.

For at forstå rosé-fremstillingsprocessen bliver vi nødt til først kigge nærmere på rød- og hvidvinsproduktion. I rødvinsproduktion gæres drueskindet sammen med saften, og i denne proces frigives farven. Dette kaldes en ”mash”-fermantering. Ved fremstilling af hvidvin er det udelukkende druesaften, der gæres. Dette kaldes en ”must”-fermantering.

Frigivelsen af pigmenterne fra mosen under rødvinfremstilling sker typisk over et par uger, men hvis denne proces afbrydes efter blot et par timer, vil kun lidt farve frigives fra drueskindet. Roséproducenterne udnytter dette, og tager derved total kontrol over vinens farve. Når saften har fået en let rød nuance, presses den og overføres til en anden tank, hvor den fortsætter med at gære uden skindet; som derefter endeligt aftappes som rosé. Man kan derfor sige at, rosévinen laves af den blå drue, præcis som rødvinen, men forskellen ligger i, at den kun har haft minimal kontakt med drueskindet.

Kan rosé bestå af en blanding af rød- og hvidvin?

Ja, det kan den! Blandingen, hvor en anelse rødvin tilsættes til hvidvinen, eksisterer. Pinkfarvede vine fremstilles ved hjælp af denne blandingsteknik, men de disse vine kan ikke mærkes som en rosé. I Tyskland, hvor Liebherr er grundlagt, er sådanne rosa vine kendt som “Rotling-vin”, og særlig kendt er Schillerwein (en specialitet fra Württemberg) og Rotgold (fra Baden).

Men der er dog en undtagelse til denne regel, og det er rosé champagnen. Med champagne kan beskrivelsen “rosé” anvendes, selvom vinen er afledt af en blanding af rød- og hvidvin. Mange rosé champagner er udelukkende fremstillet af hvide chardonnaydruer med en lille procentdel rødvin tilsat til farvning og for at afrunde smagen. Når det så er sagt, foretrækker nogle highend-producenter stadig en proces, der er baseret på drueskindet til farvning af deres rosé champagne.

Du kan se det fulde sortiment af Liebherr vinkøleskabe med en eller flere separate temperaturzoner på vores website eller besøg din lokale forhandler for råd og vejledning af butikspersonalet.

Hvis du har nogle spørgsmål er du meget velkommen til at skrive til os. Brug kommentarfeltet nedenfor eller skab et indlæg på vores Facebook