Der er mange af os, der tager øjensundhed for givet, hvilket vi måske ikke burde, når vi tænker over den belastning, vi kontinuerligt udsætter dem for i det moderne samfund, hvor vores aktiviteter ofte involverer overdreven skærmtid.

I den travle hverdag er det ikke altid, vi lever sundest, og når vi kombinerer det med vores aldringsproces, bliver vigtigheden tydeligere end nogensinde. Vi bliver nødt til at stoppe op og fokusere på en sundere kost for at optimere vores øjensundhed, syn samt generelle velbefindende.

Men hvilke madvarer anses egentlig for at være nogle af de bedste for vores øjensundhed? Læs videre for at finde ud af, hvad du skal spise for at holde øjnene så sunde som muligt…

Æg

Hvordan foretrækker du dine æg om morgenen? Selvfølgelig behøver du ikke at spise æg til morgenmad, hvis det kniber med tiden, eller bare ikke magter dem, umiddelbart efter du er stået op.  Men æg indeholder lutein og zeaxanthin, som akkumuleres i øjets makulære pigment.

Dette pigment fungerer som en slags “solskærm” designet til at beskytte de lysdetekterende celler i dine øjne. Mange tager disse næringsstoffer (sammen med meso-zeaxanthin) som en del af et relativt dyrt kosttilskud.

Der er ydermere en overbevisning om, at disse makulære carotenoider bidrager til at reducere risikoen for aldersrelateret synstab, men dette er endnu ikke bevist. Æg er derudover rig på C- og E-vitaminer samt zink, som alle anses for at være gavnlige for din øjensundhed.

Bladgrønt

Også rig på lutein, zeaxanthin samt C-vitamin er det bladgrønt, som din mor sikkert gjorde sit bedste for at få dig til at spise i din barndom. Hun havde et godt øje for de sunde madvarer, når det gælder optisk sundhed, med kål og spinat, som rangerer specielt højt på skalaen.

Kiwi

Rig på lutein og zeaxanthin, og længe blevet betragtet som en “superfood”. Kiwifrugten er velsmagende, og bør overvejes som en del af en sund diæt.

Gulerødder

Du regnede garanteret med, at gulerødder ville dukke op i denne artikel omkring øjensundhed, og med god grund. Gulerødder indeholder en stor mængde af såvel A-vitamin som beta-caroten. A-vitamin spiller en essentiel rolle for dit syn, og er en komponent af proteinet rhodopsin, som hjælper nethinden til optagelse af lys.

Er du ikke er fan af gulerødder, kan du med fordel prøve søde kartofler som et alternativ til beta-caroten og E-vitamin.

Citrusfrugter

Citrusfrugter er rige på C-vitaminer, som er en antioxidant man tror på hjælper i kampen mod aldersrelaterede øjensygdomme.

Grapefrugter hører ydermere til anden fremragende kilde.

Nødder

Valnødder er rige på Omega-3 fedtsyrer

Nødder er en fremragende kilde til omega-3 fedtsyrer, og er ydermere rig på E-vitamin, som menes at være medhjælper til at beskytte øjet mod aldersrelaterede øjensygdomme. Omega-3 fedtsyren DHA kan hjælpe med at bevare synet, lindre tørre øjne og kronisk øjenlågsbetændelse.

Bemærk: Se altid produktemballagen for portionsvejledning.

Fisk

Laks er rig på Omega-3 fedtsyrer

En anden kilde til omega-3 fedtsyrer er fisk, der længe har været betragtet som en vigtig del af en sund kost. Vi anbefales endda at spise fisk to gange om ugen. De bedste kilder til omega-3 er tun, laks, ørred, makrel, sardiner, ansjoser og sild. Du kan med fordel også bruge chia- og hørfrø, som er rige på omega-3 fedtsyrer.

Vand

Jo mindre du blinker, jo tørrere er dine øjne

Hvor mange gange har du blinket, mens du har læst denne artikel? Jo mindre du blinker, jo færre tårer producers der, hvilket kan resultere i tørre øjne. Sørg for at drikke godt med vand – de tørre øjne bliver kun værre af overdreven skærmtid.

 

Er der nogle madvarer, som hjælper til bedre øjensundhed, som vi har misset? Vi bliver glade, hvis du vil skrive en kommentar i kommentarfeltet eller laver et indlæg på vores Facebook.

 

Vær opmærksom på, at denne liste ikke er dybdegående, og ikke kan anvendes som medicinsk rådgivning. Konsulter altid med din læge, inden du foretager væsentlige kostændringer.