Smukt og lækkert: en stor skål med forskellige frugter sætter kulør på hverdagen. Grøntsagerne ligger ofte meget tæt i køkkenet eller køleskabet for at spare plads. Men dette kan være en fejltagelse! Nogle frugter og grøntsager påvirker hinandens holdbarhed.

Frugt og grøntsager adskiller sig ikke kun i smag, ingredienser og vækstbetingelser, men har også forskellige opbevaringskrav. Nogle frugter og grøntsager udsender et gasformigt stof kaldet ethylen eller ethen. Ethylen er også kendt som et modningshormon og sikrer, at de pågældende sorter fortsætter med at modnes, selv efter høst. Modningsprocessen stimuleres dog også i frugt og grøntsager, når de er i tæt på hinanden. Som et resultat fordærves allerede modne sorter hurtigt. Løsning: afstand eller kølige temperaturer.

Hvilke af disse friske snacks er de ethylenproducerende sorter, der fortsætter med at modnes? Stenfrugter, bananer, nogle eksotiske frugter og tomater er inkluderede. Eksempler på frugt, der ikke fortsætter med at modne, er ananas, bær, citrusfrugter, druer, kirsebær og de fleste typer grøntsager. Agurker, salat, gulerødder, selleri, asparges, kål, køkkenurter og svampe er særligt følsomme over for modningshormonet. Det betyder, at hver type frugt og grøntsager har sine egne krav til opbevaring og passende ”naboer”. Din belønning for korrekt opbevaring er en forlænget friskhed og maksimal smag!

Køleskabet er din redning: stop modningsprocessen med køling

Køleskabet er den ægte helt. Det hæmmer væksten af ​​bakterier og bremser metaboliske processer i frugt og grøntsager og derfor også modningsprocessen forårsaget af ethylen.  Dette forsinker fordærvelsen. Derudover beskytter de kølige temperaturer både vitaminerne og aromaen. Med en justerbar fugtregulering, som i Liebherr BioFresh-skufferne, forbliver frugt og grøntsager friske og sprøde i længere tid. Plastposer til beskyttelse mod dehydrering er derfor unødvendige. Køleskabet er dog ikke det bedste sted for enhver type frugt og grønt.

De meget kuldefølsomme madvarer inkluderer bananer, mango, auberginer og græskar. Disse bør opbevares i kælderen eller i spisekammeret. Opbevaring i køleskab med sval er også ideel. Køleskabet giver heller ikke ideelle opbevaringsforhold for kartofler. For nogle sorter er et kompromis mellem stuetemperatur og køleskab ideelt. Fx opbevares modne pærer, æbler, kiwifrugter, nektariner, ferskner og blommer ideelt i BioFresh-skuffen, mens avocadoer bedst opbevares i køleskabet. Meget faste, umodne sorter kan på den anden side fortsætte med at modnes ved stuetemperatur, indtil de når den ønskede modning, inden de lægges i køleskabet. Alle andre sorter som bær, abrikoser, kirsebær, druer, grønne bladgrøntsager og kål, salat, porre og løg, asparges, gulerødder, rødbeder, selleri, radiser, ærter, majs og svampe samt urter opbevares alle bedst i Liebherr BioFresh-skuffen.

 

Hvor opbevarer du dine frugter og grøntsager? Vi bliver glade, hvis du vil dele det med os via nedenstående kommentarfelt.