Æblet er en frugt, vi tit tager for givet. Hvordan kan vi nogensinde blive træt af dem, når der er så mange lækre slags at vælge mellem? De har fascinerende navne som Jonagold, Granny Smith, Elstar og Pink Lady. De har en lang række forskellige nuancer – nogle er grønne, andre røde og andre igen er en blanding. Det er ikke nogen overraskelse, at æblet er den mest populære frugt og slår lækre rivaler som bananer, appelsiner og mandariner stort. I dette indlæg vil vi komme ind på æblers ernæringsindhold og forklare, hvad æbler har at gøre med gasarten ætylen!

Slider_Apple_Panther-Media-721x400

Æbler producerer en gas kaldet ætylen, når de modner. Folk bliver ofte chokerede over at høre dette, da det lyder lidt mystisk og uappetitligt, men man kan godt tage det helt roligt – ætylen er et naturligt plantehormon, der sætter gang i modningsprocessen. Og overraskende nok modner andre typer frugt, der opbevares i nærheden af æbler, hurtigere! Man skal blot være opmærksom på, at hvis frugten modnes hurtigere, bliver den også hurtigere dårlig. Æbler er ikke den eneste type frugt, der udsender ætylen på den måde – abrikoser, pærer og bananer producerer også dette plantehormon, og det samme gælder visse grøntsager som f.eks. kartofler.

Mange typer frugt og grønt ville slet ikke modne uden ætylen.

Bananer rejser over lange afstande, før de ankommer til vores supermarkedshylder. De høstes, mens de stadig er grønne, så de ikke mugner under transporten. Efter forsendelsen og før de når ud til butikkerne, modnes de kunstigt ved at blive eksponeret for ætylen, som også giver dem et mere appetitligt udseende. På den måde får de bananer, vi køber i butikkerne, den velkendte gule farve, og tomaterne får en flot rød farve – i umoden tilstand sælger ingen af delene ret godt.

Sådan udnytter du denne modningseffekt

Du kan selv bruge ætylenens positive modningseffekter. Anbring umoden frugt eller grønt i en lukket beholder eller pose sammen med et æble (eller anden form for ætylenproducerende frugt eller grønt) ved stuetemperatur. Det sætter gang i den naturlige modningsproces. Du behøver ikke bekymre dig om, at du så er nødt til at spise en masse moden frugt og grønt i en fart, før det bliver dårligt – du skal blot opbevare det i en Liebherr BioFresh-skuffe. Selvom du har fremskyndet modningsprocessen, har du stadig masser af tid til at nyde din frugt og grøntsagerne, når det passer dig. Du kan finde oplysninger om opbevaringstider og om, hvilke typer frugt/grønt der er bedst egnet til BioFresh-opbevaring, ved at se vores data om BioFresh-opbevaring eller ved at downloade vores BioFresh-app. Og hvis du kan se, at modningsprocessen er kommet lidt for langt, og at dine æbler ikke længere er helt friske, skal du bare tage det helt roligt – de er stadig perfekte til at lave æblemos!

Opbevaring

Æbler skal opbevares et køligt, tørt sted og kan gemmes i op til 50 dage i et køleskab. I en Liebherr BioFresh-skuffe kan de opbevares i op til 80 dage. Ved opbevaring af æbler er der dog en ikke helt uvæsentlig ting, du skal være opmærksom på: Æbler producerer en gas kaldet ætylen, som er et naturligt plantehormon, der sætter gang i modningsprocessen. Og overraskende nok modner andre typer frugt, der opbevares i nærheden af æbler, hurtigere!

Næringsindhold

Æbler indeholder næsten intet protein eller fedt, så energien fra dem består næsten udelukkende af kulhydrater. Et mellemstort æble (100 g) indeholder ca. 50 kalorier, hvilket svarer til ca. 2 % af det daglige energibehov for en overvejende stillesiddende voksen, hvilket gør æblet til et ideelt mellemmåltid. Takket være blandingen af letfordøjelige sukkerstoffer i form af fruktose og glukose kan et æble hjælpe med at undgå fald i energiniveauet mellem hovedmåltiderne.Content2_Apple_Panther-Media-721x400