Vi synes, det er værd at nævne, at rødbeder rent faktisk er en af de sundeste grøntsager, der findes – hvilket ikke alle er klar over. De fleste af de rødbeder, vi støder på, har en dyb lilla farve (selvom de også kan være hvide eller gule) og er blevet kogt eller syltet, men kan rødbeder også spises rå? Og sidst, men ikke mindst – passer det, at der er en sammenhæng mellem rødbeder og cupcakes? Læs videre for at få mere at vide og lære nogle interessante facts om denne røde rodfrugt.

Slider_beet-root_Panther-Media-721x400

Men nu til det vigtigste spørgsmål: Kan rødbeder spises og nydes rå? Hvis vi regelmæssigt spiser rødbeder, spiser vi dem sandsynligvis tilberedte (dampede, kogte eller ovnbagte) eller syltede. Det gælder, uanset om vores rødbeder kommer fra supermarkedet eller fra restauranten. Rødbedeprodukter fra supermarkedet og rødbededelikatesser fra restauranter har én ting til fælles: Rødbederne er stort set altid tilberedte! Betyder det, at rødbeder ikke bør spises rå? Tværtimod! På grund af det høje sukkerindhold er rødbeder lækre at spise rå. Desuden er rå rødbeder endnu sundere end tilberedte rødbeder – næringsstofferne er varmefølsomme, og de forringes ved opbevaring og tilberedning. Det bedste er derfor at nyde friske rødbeder rå … f.eks. i en rå rødbedesalat.

Rødbedeblade – sunde og lækre

Hvad kan rødbedebladene bruges til? Alle, som straks tænker: “De er lige til kompostbunken” kan godt tro om igen, fordi rødbedebladene er alt for gode til kompostbunken! De er en meget righoldig kilde til vigtige næringsstoffer – faktisk i langt højere grad end selve rødbeden. Og desuden smager de fantastisk. Så næste gang du står med rødbedeblade, bør du nøje overveje, hvad du skal gøre med dem – og komme dem i gryden i stedet for i kompostbunken! Du kan f.eks. prøve at svitse rødbedeblade sammen med tomater – hvorfor ikke prøve vores lækre opskrift nedenfor?

Så er der bare lige det der med cupcakes. Der er en naturlig tendens til at forbinde grøntsager med hovedretter – og der hersker ingen tvivl om, at rødbeder kan give et strejf af farve på tallerkenen. Men ud over det er rødbedesaft også populært og bruges ofte som naturlig farve til cupcakes, cookies, dej osv. Vi sagde jo nok, at der var en sammenhæng!

chokoladecupcakes

Et enkelt råd: Rødbeder er ikke alene et farverigt indslag i dine kulinariske kreationer, men farver også hænder, T-shirts og stort set alt andet, de kommer i kontakt med. Derfor bør du måske overveje at bruge handsker og et forklæde, når du skræller og håndterer de rødlilla knolde!

Opbevaring

Rødbeder er blevet dyrket som grøntsag og lægeplante i omkring 2000 år nu. Med de høje niveauer af vitaminer, mineraler og foliesyre er rødbeder længe blevet betragtet som en universalkur.

Rødbeder stimulerer levercellefunktionen, hjælper på fordøjelsen og omsætningen af fedt og menes at sænke blodtrykket og dermed beskytte mod hjerteanfald, slagtilfælde og hjerte-kar-sygdomme, når de indtages regelmæssigt.

Det er alt i alt ganske imponerende, så denne ofte lidt oversete grøntsag bør helt klart komme lidt mere i søgelyset.