Broccoli indeholder ikke ret mange kalorier og betragtes som yderst næringsrig, hvilket er grunden til, at denne grøntsag er med på mange lister over superfoods. Overraskende nok smager broccoli også virkelig godt. Når du har høstet broccolien eller købt den i butikken, er det vigtigt at overveje, hvordan du holder den frisk og i bedst mulig stand …

Slider_Brokkoli_Panther

Opbevaring

Nyhøstet broccoli har en meget høj respirationsrate. Den mister hurtigt cellevand og bliver dårlig, hvis den opbevares for varmt. Følgende indikerer, at din broccoli ikke er blevet opbevaret korrekt:

  • Buketterne bliver gule og udtørrer.
  • Knopperne udtørrer og bliver slatne.
  • Pletter og tegn på forrådnelse

Broccoli af god kvalitet har en mørkegrøn til blålig farve, og knopperne er helt lukkede. Hvis broccolien har en gulgrøn farve – som sandsynligvis skyldes forkert opbevaring – har den allerede mistet mange af sine vitaminer og synger på sidste vers. Hvis broccoli opbevares ved de rette forhold, kan kvalitetsforringelsen forsinkes betydeligt. Nyhøstet eller nykøbt broccoli skal opbevare et køligt sted – det ideelle er køling ved lige godt 0 °C og ved høj fugtighed. Liebherrs BioFresh HydroSafe giver ideelle opbevaringsforhold. Broccoli, der opbevares ved den rette fugtighed og temperatur i en BioFresh HydroSafe, holder sig frisk i op til 13 dage!

Næringsindhold

Broccoli kan nydes rå eller tilberedt ved hjælp af kogning, dampning, lynstegning eller i mikrobølgeovn. Videnskabelige undersøgelser har vist, at de vandopløselige næringsstoffer, f.eks. indholdet af C-vitamin og mineraler, i vidt omfang bevares ved dampning, men går tabt ved kogning. Hvis du koger broccoli, skal du halvere de største stilke og lade hovederne stikke op af vandet. Tilbered dem på en pande, uden låg, indtil de er møre (tilberedningstiden afhænger af buketternes størrelse). Sørg for at være opmærksom: Man kommer nemt til at koge broccoli for længe, så den mister sprødheden eller endda bliver udkogt. Hvis du selv høster broccolien, kan du fjerne eventuelle insekter, der kan ske at gemme sig mellem buketterne, ved at lægge broccolien i saltet vand i 10 minutter før tilberedning.