Du finder et ensomt æg i køleskabet. Men hvor gammelt er det? Kan du stadig spise det? Her er fire nemme kneb til at tjekke, hvor friske æg er!

æg

Du har sikkert prøvet at stå foran køleskabet på et tidspunkt og spørge dig selv: “Hvornår købte jeg de æg? Er de mon stadig gode?” Måske slog du dem bare ud og lugtede til dem, men der findes andre metoder til at teste, hvor friske dine æg er. Her er et par stykker af dem:

1. Vandtesten
Kom ægget i et glas koldt vand. Hvis det bliver nede i bunden af glasset, er det frisk. Hvis det vipper lidt opad, er det ikke helt frisk, men stadig egnet til brug. Flyder det ovenpå? Så er det rimelig gammelt og bør sikkert ikke spises. Smid det ud! Æg stiger op til overfladen, fordi fugten inde i ægget fordamper via skallen med tiden og erstattes af luft. Jo mere luft der er i ægget, jo bedre flyder det – og jo ældre er det naturligvis.

2. Udslåningstesten
Slå ægget ud, og kig på blommen og hviden. Hvis blommen buler ud, og hviden er sejtflydende og sidder tæt ind til blommen, er ægget stadig frisk. Hvis blommen er flad, og æggehviden løber, er ægget gammelt. Proteinkæderne (forskellige stoffer, der er forbundet med hinanden) i æggehviden nedbrydes med tiden. I et gammelt æg klistrer blommen og hviden ikke længere tæt sammen og løber derfor mere.

3. Rystetesten
Hvis du ryster ægget, og der ikke lyder skvulpelyde fra det, er det frisk og kan spises. Hvis ægget skvulper, når du ryster det, er der trængt luft ind i det, så den naturlige luftboble er udvidet. Spis det ikke.

4. Vær opmærksom på sidste anvendelsesdato. 
Sidste anvendelsesdato er angivet på emballagen. Leverandøren garanterer, at æggene mindst kan bruges indtil denne dato, hvis de opbevares korrekt. Det er normalt sikkert at spise æg et stykke tid efter anvendelsesdatoen, hvis de er varmet godt igennem. Tjek det altid med en af de andre metoder til at kontrollere, om ægget er frisk!

Opbevaring

Ting, du bør være opmærksom på ved opbevaring af æg:

  • Opbevar æg i køleskabet. Salmonella formerer sig næsten ikke ved temperaturer under 6 °C, hvorimod væksten er eksplosiv ved stuetemperatur. Efterfølgende køling er ikke til nogen hjælp!
  • Når æg har passeret sidste anvendelsesdato, bør de kun spises, hvis de er varmet godt igennem. Salmonella nedbrydes ved en temperatur på 70 °C.
  • Hvis skallen på et æg revner, skal ægget bruges med det samme og kun i gennemvarmede retter.

Hvor skal jeg opbevare æg i køleskabet?

  • Æg kan opbevares i køleskabets hovedrum i 15 dage eller i en Liebherr BioFresh-skuffe i helt op til 45 dage.

Næringsindhold

Hygiejne er vigtigt ved håndtering af æg, og især når det gælder salmonella, skal man være opmærksom på følgende:

  • Køb dine æg så friske som muligt. Brug dem så tæt på købsdatoen som muligt.
  • Brug kun æg, der er så friske som muligt, til opskrifter, hvor der skal bruges rå æg.
  • Kog dine æg i mindst 5 minutter.
  • Hvis skallen på et æg revner, skal ægget bruges med det samme og kun i gennemvarmede retter.