Blomkål, hvis kompakte hoved med uudviklede blomsterknopper sidder på en stok, er alt andet end en ordinær blomst, selvom navnet godt kan lede tankerne hen på blomster. Blomkål er en del af samme familie som broccoli, grønkål og kål. I vores indlæg i dag kigger vi på, hvad du skal være opmærksom på, når du køber blomkål, og vi fortæller om de forskellige farvevarianter, der findes.

Blomkål er en af de letteste og mest delikate typer kål. Den har en finere cellestruktur end sine slægtninge, hvilket gør den meget nemmere at fordøje. Derfor er tilberedt blomkål ideel som babymad. Blomkål er rig på fibre og mineraler (jern, magnesium og kalium) og har et højt indhold af B- og C-vitamin. Når dagene begynder at blive kolde, er en portion god gammeldags blomkålsgratin den ideelle metode til at give immunforsvaret et boost.

Blomkål – en delikatesse siden Ludvig den 14.

Blomkål har været populær i over 300 år! Dengang var folk uvidende om alle de sunde næringsstoffer, den indeholdt. Der var tale om en sjælden fødevare, som blev yderst fashionabel på grund af det blege og interessante udseende. Blegheden gav den et enestående ry ved hoffet hos Ludvig den 14. En fin ret, “Gratin de chou-fleur à la Dubarry”, blev endda opkaldt efter hans elskerinde, Madame Dubarry. Crème Dubarry, en blomkålssuppe, kan også stadig findes på restauranternes menukort den dag i dag.

Opbevaring

Blomkål bør altid spises frisk, så du for alvor kan nyde godt af alle de sunde vitaminer og mineraler, den indeholder. Når man køber blomkål, skal man tjekke, at bladene er grønne og friske, at stokken er saftig, og at hovedet har en hvidlig til cremefarvet nuance. Hvis du ikke har planer om at spise blomkålen med det samme, skal den opbevares i køleskabet, hvor den holder sig frisk i op til 12 dage. I en Liebherr BioFresh-skuffe kan den holde sig i op til 21 dage. Ønsker du at gemme blomkål endnu længere? Så skal du blot fjerne stokken, blanchere blomkålen kort i saltet vand, lade den køle af og derefter komme den i fryseren.

Næringsindhold

Nogle af vores læsere vil måske blive overrasket over at høre, at hvid blomkål, som er så populær hos franskmændene takket være den fashionable lyse farve, ikke er alene på pinden. I det sydlige Italien har denne grønsag et helt andet udseende, og lilla blomkål er en særlig favorit. For denne variant er tommelfingerreglen: Jo lysere farve, jo mere intens er smagen. Selvom lilla blomkål ser ganske kunstig ud, er der rent faktisk tale om en helt naturlig variant. Den opsigtsvækkende farve skyldes det høje indhold af anthocyanin – grøntsagsfarvestoffer, der også findes i f.eks. blåbær. Vær særlig forsigtig, når du tilbereder lilla blomkål. Hvis den koges for længe, mister den farven og får en noget uappetitlig grågrøn farve! Det anbefales derfor at dampe lilla broccoli eller ganske enkelt nyde den rå, så en sådan kulinarisk katastrofe undgås.

Lilla blomkål lyder muligvis skørt for nogle, men hvis du ikke har set grøn blomkål før, venter der dig en overraskelse. Romanesco har et utroligt dekorativt, næsten overjordisk udseende. Det kan for alvor sætte gang i snakken ved middagsbordet!