Store eller små, runde eller ovale, røde eller hvide – løg er den perfekte ingrediens og bliver brugt til stort set alt. De får os sommetider til at græde, men samtidig er de kendt for deres helende egenskaber. Hvad er historien bag løget? Læs videre for at finde ud af det.

Onion1_Panther-721x400

Nogle kan lide deres mad krydret, mens andre foretrækker den mild – løg bringer den bedste smag frem i begge verdener og er sammen med tomater en af de grøntsager, der spises mest af. F.eks. er forbruget pr. indbygger i USA er ca. 10 kg om året. Gang dette tal med 323 millioner mennesker!

Derfor får løg dine øjne til at løbe i vand

Sennepsolierne i løg stimulerer mavens indre slimhinder og fordøjelseskirtlerne, hvorved appetitten stimuleres. Desuden er de godt for leveren, galdeblæren, bugspytkirtlen, nyrerne og blæren. Løg skal hakkes eller skæres i tern eller skiver, før de spises, før de for alvor opnår helende kraft, da de “helende sulfider” først frigøres, når løgvævet nedbrydes.

Når vi hakker løg, har denne nedbrydning af vævet den bivirkning, at der frigives svovlstoffer, som får øjnene til at løbe i vand. Det er den pris, denne sunde og helende plante beder os betale! Vores tip: Sørg for at have skarpe knive, for jo skarpere knive, jo færre tårer. Hvorfor? Med en skarp kniv forbliver løgcellerne stort set intakte, fordi man ikke behøver trykke så hårdt, når man skærer, og der frigives færre svovlstoffer.

Sundhedsmæssige fordele kan eller ej mange mennesker ikke forestille sig at lave mad uden løg. Løg betragtes som en uundværlig ingrediens, der hjælper med at give retter smag. Som grøntsag eller som krydderi: rå, tilberedte, ovnbagte, dampede eller stegte; skåret i tern, ringe eller skiver – kun de smagsforstærkende løg giver vores mad det uundværlige je ne sais quoi. Hvad er næsten bedre end en lækker løgtærte, en varmende løgsuppe eller en solid portion løgringe?!

Bon appétit!

Opbevaring

Opbevar løgene i et køleskab, så de holder sig friske længst muligt. Der kan de holde sig i op til 15 dage. I en Liebherr BioFresh-skuffe kan de opbevares i op til 28 dage.

Klargjorte, rå løg er ideelle at fryse. De kan gemmes i fryseren i op til 6 måneder. Når du har travlt, kan du komme udskåret frossent løg i dine kød- og grøntsagsretter for at få lækre, velkrydrede måltider i løbet af ingen tid!

Næringsindhold

Løget er en del af porrefamilien og er en af de ældste grøntsagsafgrøder, der findes. Det stammer fra Centralasien og det vestlige Asien og blev indført i Centraleuropa af romerne, der betragtede det som en nyttig plante både som lægeurt og til krydring samt som grøntsag i sig selv. Egypterne tilbad ligefrem løgplanten og brugte den som et symbol på evigheden og velstand i livet efter døden. I middelalderen blev løget brugt som valuta og gaver, og i det gamle grækenland blev det spist og anvendt som præstationsfremmende middel af atleter. De første europæiske kolonister bragte løget med sig til Amerika, hvor de indfødte allerede brugte vilde løg på en række forskellige måder.

Løget har bevaret sin popularitet og sit sunde ry helt frem til den dag i dag – faktisk i så høj grad, at det blev kåret som årets lægeplante i 2015.

Denne hyldest burde hjælpe med at få det ydmyge løgs sundhedsmæssige fordele tilbage i søgelyset. Denne lidet imponerende grøntsag har en lang række helbredende egenskaber: Løg er spækket med vitaminer, mineraler og sporstoffer, og de indeholder særligt høje niveauer af essentielle svovlforbindelser og andre naturlige stoffer.