“Yeah, yeah, yeah”, sang legendariske Beatles i sin tid, og du er nok ikke den eneste, der undrer dig over, hvad det har med svampe at gøre. I Liebherrs hjemland Tyskland kaldes frisuren i alle yndlingsband fra Liverpool ikke en Beatles-frisure. Den kaldes i stedet “Pilzkopf”, dvs. svampehoved, og nogle tyskere kalder endda også bandets medlemmer det.

Mushrooms_Pantherjpg-721x400

Nu ved du så det, og en skønne dag skal det nok komme dig til gode, når du er med i en quiz med tysk tema, men nu tilbage til svampene – en af vores yndlings … hmm, hvad er det lige, de er? De er frugtlegemer på svampearter, og selvom de hverken er kød eller grøntsag, kaldes svampe ofte for grøntsagsverdenens svar på kød. Måske fordi de fungerer som en delikat erstatning for kød for vegetarer. Der er så mange opskrifter, der ville være kedelige uden svampe. Desuden indgår svampe også i en lidt umoderne, men stadig sjov aktivitet, nemlig svampejagt. Men sørg for at være forsigtig: Ikke alle svampe er spiselige, og de giftige svampe kan forårsage alt fra ubehagelige symptomer til dødsfald.

Tag et kig på disse tips til opbevaring og fakta, vi har samlet til dig!

Opbevaring

Fordi svampe er ekstremt følsomme over for tryk, holder de sig ikke ret godt, hvis de opbevares tæt presset sammen.

Friske svampe kan gemmes i op til tre dage i et køleskab – eller op til syv dage i Liebherr-køleskabe med BioFresh-teknologi. Du kan med fordel fryse svampe.

Næringsindhold

Plukning

En gåtur i skoven, hvor man undersøger skovbunden på jagt efter svampe, er sjov for både unge og ældre. Men vær meget forsigtig: Pluk kun svampe, som du er helt sikker på er spiselige. En svampeguide er uundværlig. Hold fingrene væk fra svampe, som du ikke kan få bekræftet er spiselige! Heldigvis findes der også en app til det formål! Prøv at søge efter “Svampe” i din smartphones app store. Nogle guider kan bruges offline – det er perfekt, hvis der ikke er netværksdækning.

Sørg for altid at klæde dig fornuftigt på, drikke tilstrækkeligt og sætte dig ind i dyrelivet i området!

Rensning

Snavs fjernes bedst fra svampe med et stykke let fugtet køkkenrulle. Stilkene kan skrabes rene med en kniv. Hvis svampene er særligt snavsede, kan de skylles kort i en skål, hvorefter de kommes i en si, så vandet kan løbe fra, og derefter anbringes på et stykke køkkenrulle, hvor de duppes tørre.

Tørring

Tørrede svampe kan bruges som naturligt krydderi. Svampe tørres ved at skære dem i tynde skiver og fordele dem på en bageplade. I en varmluftsovn ved ca. 75 °C tager det cirka to timer at tørre svampene. Lad dem køle helt af, og opbevar dem derefter i en lufttæt beholder, indtil de skal bruges.