Det overrasker dig næppe, at pærer er en af de bedst sælgende typer frugt. Læs videre om, hvad et par af vores favoritter er, hvor næringsrige de er, og hvorfor de sommetider kan findes i flasker.

frisch birne hinein korb auf hölzern hintergrund

Vi skelner mellem sommer-, efterårs- og vinterpærer. Desuden skelnes der mellem dessertpærer, som er perfekte at spise, som de er, samt madlavnings-/ciderpærer. Pæresorterne har en lang række fængslende navne. I USA blev Anjou-pæren anbefalet til dyrkning af American Pomological Society i 1852. Abate Fetel er den mest populære type dessertpære i flere andre europæiske lande.

Pærer har meget at byde på i maden takket være deres store kulinariske alsidighed og er meget populære, men de er ikke kun elskede på grund af deres sødme, saftighed og sundhed som frugt … pærer smager også fantastisk, når de bruges til at give smag i brandy, snaps eller likør. Sådanne styrkende pæredrikke laves på Williams-pærer, og det lykkes endda for visse udspekulerede destillerier at få en moden pære stoppet ind i flasken, så deres produkt for alvor kommer til at smage af pære. Hvis du spekulerer over, hvordan de gør det, kan vi afsløre svaret: Mens pærerne stadig hænger på træet og er helt små, anbringes flaskerne over dem og fastgøres derefter til grenen. Pærerne vokser derefter mere eller mindre til fuld størrelse i flasken. Når pærerne høstes, “høstes” flaskerne sammen med dem, hvorefter de skylles kort og derefter fyldes med snaps, mens pæren bliver siddende i flasken!

Hvilken slags pære kan du bedst lide? Hvordan kan du lide at spise pærer – alene, i en sød dessert eller i madretter? Skriv til os, og fortæl os det! Brug kommentarfunktionen under dette indlæg, eller start/deltag i diskussioner med os på Facebook.

Opbevaring

Pocherede pærer (som ofte er skrællede, uden kernehus og skåret i skiver) kan henkoges, så de kan nydes senere.

Hvis du vil nyde dine friske pærer så længe som muligt, skal de opbevares et køligt sted. I et køleskab kan de holde sig friske i op til 26 dage, mens de kan gemmes i op til 55 dage i en Liebherr BioFresh-skuffe.

Næringsindhold

Pærer spises på mange måder: med mysli, i frugtsalat eller som topping på forskellige kager eller tærter for bare at nævne nogle få ting.

Måske har du hørt om en af de mest berømte pæredesserter, som er opkaldt efter Helene-pæren: Pærer Belle Helene? Det er en klassisk fransk opskrift på pocherede pærer med chokoladesauce og vaniljeis, og desserten kan laves lige præcis så sofistikeret, som du har lyst til. Men der er ingen grund til kun at tænke på pærer i form af søde retter – de er også fantastiske til f.eks. stærk ost og salat.

Der findes ganske vist andre typer frugt med færre kalorier end pærer, men med kun 0,5 g fedt pr. 100 gram går man ikke fejl af dem! Desuden indeholder pærer en god dosis vitaminer og mineraler samt masser af fibre, og de er nemme at fordøje og meget blide ved maven, fordi de ikke er ret syreholdige (de er mindre syreholdige end f.eks. æbler). Du kan derfor roligt spise pærer med god samvittighed, velvidende at du er god ved dig selv!