Sundhed, IKBV 3254, Kartofler, Kælderrum, Køleskab, Opbevaring, Liebherr
Skal kartofler opbevares i køleskabet? Hvad skal du huske på? Dagens Liebherr-indlæg giver svarene.

Kartofler er en af de vigtigste fødevarer her på jorden. De bruges også meget i dyrefoder og som råvare i fødevareindustrien. Vi spiser kartofler på mange forskellige måder: som chips, pommes frites og røsti, kogt, stegt eller blot bagt. Kan du forestille dig, at der høstes omkring 376 millioner tons kartofler på verdensplan om året? Imponerende! Mange mennesker rundt om i verden spekulerer sikkert over dette: “Skal jeg opbevare kartofler i køleskabet?”

Den ideelle temperatur for opbevaring af kartofler: 7-10 °C.

Nye kartofler er bedst at spise inden for et par dage efter opgravning. Den lavest egnede opbevaringstemperatur for sene kartofler er 4 °C. Hvorfor mon det? Selvom den fysiologiske aldringsproces bliver langsommere under denne temperatur, så de ikke skrumper så hurtigt, dannes der nemt sukkerstoffer i mange kartoffelsorter, så de bliver søde. De særlige kartoffelsorter, der er beregnes til forarbejdning til bestemte produkter i fødevareindustrien (f.eks. pommes frites og chips), opbevares altid ved mellem 7-10 °C, hvilket beskytter dem mod at blive søde på grund af for høj dannelse af fruktose og glukose.

Disse sukkerstoffer spiller en afgørende rolle for dannelsen af Maillard-reaktionsprodukter – farvepigmenter og aromastoffer – i madvarer, der tilberedes ved høje temperaturer. Der kan også dannes acrylamid, som kan være sundhedsskadeligt. Hvis du er i tvivl om kartoffelsorten, bør de ikke opbevares koldere end 7 °C. Fordi mange køleskabe er koldere end det, er det bedst at opbevare dem i en kold kælder eller i et spisekammer.

Opbevaring

• Opbevar kartofler køligt (under 15 °C), tørt og mørkt. • Tildæk dem med papir, eller opbevar dem i papirposer. Det minimerer fordampning og forhindrer indskrumpning før tid. Det forhindrer også, at de bliver grønne på grund af lys. • Kartofler må ikke opbevares indpakket i folieemballage. Der dannes hurtigt fugt, og de kan mugne. • Køb mindre mængder. Mange moderne hjem har ikke et køligt spisekammer. Kartofler kan opbevares i køleskabet i korte perioder ved en temperatur på mindst 4 °C.

Hvis du er i tvivl om kartoffelsorten, bør de ikke opbevares koldere end 7 °C. Fordi mange køleskabe er koldere end det, er det bedst at opbevare dem i en kold kælder eller i et spisekammer.

 

Hvis du kunne lide dette indlæg, hvorfor så ikke abonnere på vores nyhedsbrev, så du kan få regelmæssige kølefokuserede opdateringer og nyheder? Eller kontakt os, hvis du har spørgsmål! Brug kommentarfunktionen under dette indlæg, eller deltag i diskussioner med os på Facebook.