Julesalat, også kaldet endivie, er en noget bitter cikorievariant, der tilfører vores mad et snert af vitaminer i vintermånederne. Mange kender ikke denne ekstremt alsidige grøntsag, som smager godt både rå, stegt eller ovnbagt. Og … hvad har det med kaffe at gøre? Læs videre for at få svaret på dette og lære mere om vores alsidige ven.

Slider_Endive

Der findes mange fortællinger om julesalatens oprindelse. Julesalat er resultatet af en kompleks dyrkningsproces. Disse processer blev sandsynligvis udviklet i Belgien i det 19. århundrede. Nutidens dyrkede julesalat stammer fra almindelig cikorie, som er en plante med blå blomster, der vokser i udkanten af marker. Når den ikke får noget lys, sender rødderne skud ud, som vi nu kender som julesalat. Fordi julesalat foretrækker kølige og mørke forhold, dyrkes den nu om dage primært i særlige dyrkningsbeholdere, der er fyldt med plantenæringsstoffer.

Selvom julesalat kan fås hele året, er den primært i sæson fra november til april. De største producenter er Frankrig, Holland og naturligvis Belgien. Julesalat er den dag i dag stadig et centralt element i det belgiske køkken.

Har du hørt om cikoriekaffe?

Man har lavet kaffe af cikorierod siden det 17. århundrede. Ved ristning af cikorierødder produceres der en koffeinfri kaffeerstatning, som har været særlig populær i perioder med kaffemangel (især i det 20. århundrede under 30’ernes verdenskrise og 2. verdenskrig). Cikoriekaffe har stadig sine tilhængere, især i New Orleans, LA, hvor det blev populært under den amerikanske borgerkrig, samt i Frankrig og – naturligvis – Belgien.

Content_Chicory

Hvad mener du om julesalat? Hvordan indtager du denne alsidige grønsag – i form af kaffe, ovnbagt, i salat eller har du andre kulinariske idéer? Brug kommentarfunktionen under dette indlæg til at starte/deltage i diskussioner med os på Facebook.

Opbevaring

Sådan køber og opbevarer du julesalat

Farven er den afgørende faktor, når man skal fastslå kvaliteten af julesalat. Julesalat skal være hvid med gule spidser på bladene. Hvis bladenes spidser er grønne, vil julesalaten smage bittert. Det skyldes effekten af lys under dyrkningsprocessen – cikorie foretrækker mørke. Og hvis du ønsker en mindre bitter variant af cikorie: Kig efter varianter med blade med røde spidser. Det er en blanding af to slags radicchio og har en mildere smag. Opbevar cikorie i køleskabet efter køb. I en normal køleskabsskuffe kan det holde sig frisk i op til 18 dage. I en Liebherr BioFresh-skuffe kan det holde sig frisk i op til 27 dage.

Næringsindhold

En vitaminrig vinterdelikatesse

Julesalat indeholder ikke ret meget energi. Til gengæld byder den på masser af betakaroten og kalium. Især i de kolde vintermåneder giver det en kærkommen vitaminindsprøjtning. Betakaroten er godt for øjnene, mens kalium er vigtigt, så alle kroppens celler kan fungere ordentligt, især muskel- og nerveceller. Bitterstofferne (intybin) i julesalat stimulerer forbrændingen og fordøjelsen.