Det er sommer og grillsæson! Kød, fisk, grøntsager og frugter – ja det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad vi putter på grillen. Dog er der ét tilbagevendende spørgsmål: skal jeg købe kød, der allerede er marineret, eller skal jeg selv marinere? Hvilken marinade passer bedst, og hvordan laver jeg overhovedet en hjemmelavet marinade? Læs artiklen her for at finde ud af, hvordan du gør, og hvor nemt det egentlig er…

Smag er individuel, og det gælder bestemt også, når vi griller. Nogle vælger altid allerede-marineret kød, nogle laver selv marinaden, og andre foretrækker at grille kødet uden marinade – kun med brug af en smule salt og peber. Smag og behag varierer, men intet slår en lækker hjemmelavet marinade – tilsmagt efter dine præferencer.

Først og fremmest er det kun muligt at se, om kødet er friskt, hvis det ikke allerede er marineret. Marinaden skjuler kødets duft samt farve, hvilke er vigtige faktorer i vurderingen af kødets friskhed. Dernæst ved du præcis, hvad marinaden indeholder, når du selv har lavet den.

Når du selv laver marinade, er der en ting, du skal være meget opmærksom på. Ikke alle marinader passer til alle typer kød. Opskriften nedenfor er utrolig lækker til kalv, kylling og steaks. Prøv den og fortæl os endelig, hvis du synes. Brug gerne kommentarfeltet nedenfor.

En simpel men lækker marinade

Ingredienser: 30 g rosmarin (frisk), 1 chili, 3 g japansk Sansho-peber, 6 friske korianderblade, 300 ml solsikkeolie

Sådan gør du: Rosmarin og chili hakkes groft. Alle ingredienser kommes i en skål, og blendes med en håndblender for at opnå en fin konsistens. Smør marinaden på kødet, og lad det stå og trække i ca. 5 timer i køleskabet. Du opnår det bedste resultat, hvis du bruger en dyb tallerken eller en skål, hvor kødet virkelig får muligheden for at absorbere marinaden.

Efter ca. 5 timer er kødet perfekt marineret og klar til grillen. Tilsæt fx salt og peber efter smag.  Sørg dog for kun at tilsætte salt lige inden, kødet kommer på grillen, og aldrig direkte i marinaden, da det trækker saften ud af kødet og gør det tørt.

Sørg altid for at holde en god hygiejne, når du arbejder med forskellige typer kød. Det er vigtigt at passe på med bakterier, og derfor bør specielt kylling holdes på køl længst muligt på varme sommerdage.

Lad overskydende marinade dryppe af, inden kødet lægges på grillen. Ellers kan det dryppe ned i kullene / på brænderne og forårsage stikflammer.

Hvilken marinade er din favorit? Del gerne opskrifter med os via kommentarfeltet nedenfor.