Solstråler gør os glade og har en positiv effekt på vores velbefindende. Men som mange ved: Hvis man overdriver solbadningen og ikke bruger tilstrækkelig solbeskyttelse, skal man kæmpe med en solskoldning bagefter. Dette ses ofte først om aftenen gennem brændende, kløende rødme. Jo før man reagerer på solskoldning jo bedre kan generne afhjælpes.

Solskoldning er en akut betændelse i det øverste hudlag, der skyldes overdreven UV-stråling. Denne stråling kan opdeles i UV-B og UV-A stråling. Sidstnævnte er ansvarlig for aldring af huden. Hvis den kortbølgede, højenergi UV-B-stråling rammer den ubeskyttede hud, kan der forekomme forbrændinger. For hyppig solskoldning kan give følgeskader, såsom en øget risiko for hudkræft. Symptomer som rødme i huden, en fornemmelse af varme og spænding, kløe og i værste fald endda blæner bekræfter mistanken om solskoldning.

Med disse syv SOS-tips, kan du lindre smerterne, hvis du er blevet solskoldet.

 

1) Hold dig væk fra solen

Undgå forværring: Gå straks ud af solen og dæk det berørte område med mørkt tøj. Jo stærkere og mørkere stoffet er, desto mere absorberes strålingen. En solhat til beskyttelse af ansigt og hovedbund anbefales yderligere. Bemærk også, at du i skyggen under en parasol ikke får tilstrækkelig beskyttelse, hvilket betyder, at UV-strålerne stadig når din hud. Du bør derfor gå indenfor. Og de næste par dage gælder også: Undgå direkte sollys, især middagssolen.

Solhatte giver en god beskyttelse til ansigt og hovedbund.

2) Køl, køl, køl!

Du skal afkøle den forbrændte hud så hurtigt som muligt. Grunden hertil er, at det ikke blot lindrer smerterne, men faktisk også reducerer betændelsen en anelse. For at gøre dette vrides bomuldsstof i koldt vand, som anbringes oven på den brændte hud. Du kan også smøre kold yoghurt eller hytteost på den forbrændte hud. Så snart huden igen føles varm, gentages processen. Benyt aldrig isterninger eller køleelementer – fare for forfrysning. Bemærk: børn og mennesker med hjerte-kar-problemer bør anvende lunkne indpakninger i starten.

3) Drik rigeligt

Det er utroligt vigtigt, at man drikker tilstrækkeligt med væske på varme sommerdage. Hvis man ydermere er blevet solskoldet, stiger væskebehovet yderligere. Det er derfor vigtigt, at væskebalancen holdes ved lige. Drik minimum 1,5 liter vand. Det øgede væskeindtag understøtter ydermere regenereringen af huden og øger cirkulationen.

Vigtigt: hold dig hydreret! Undgå alkohol, hvis du kan!

 

4) Aftersun-produkter med aleo vera

En passende fugtighedsforsyning er også vigtig eksternt. Mange bruger fede cremer, men vær forsigtig: traditionelle bodylotions og cremer kan få varme til at opbygges. Det er meget bedre at benytte aftersun lotion eller aloe vera. Aloe veraplanten består af op til 99 % vand og indeholder mange vigtige mineraler og vitaminer, der understøtter hudens regenereringsprocessen. Et godt råd: Læg din aftersun lotion ind i dit Liebherr-køleskab inden brug, så køleeffekten på huden bliver endnu mere intens!

En kølende aloe vera-gel kan gøre underværker.

 

5) Antiinflammatorisk salve

Receptfri kortisonsalve fra apoteket lindrer den inflammatoriske reaktion. Den aktive ingrediens reducerer også rødme og reducerer hævelse og kløe. Smør forsigtigt cremen på den forbrændte hud.

 

6) Ved meget stærke smerter

En normal solskoldning forsvinder efter et par dage. I tilfælde af meget stærke smerter er det imidlertid også nyttigt at tage smertestillende som en førstehjælpsforanstaltning. I tilfælde af alvorlig solskoldning og symptomer som forbrændinger, feber, hovedpine og kvalme, skal en læge konsulteres. Vær særlig opmærksom på børn.

 

7) Næste gang – undgå solskoldning

Forsigtighed frem for alt. Selvom de nævnte tips kan hjælpe mod solskoldning, skal hudens sundhed altid komme først. Derfor er den bedste måde at forhindre solskoldning at bruge tilstrækkelig solcreme med en passende solbeskyttelsesfaktor. Ved at bruge det rigtige tøj samt at undgå middagssolen kan man ydermere forhindre solskoldning.

Nyd sommeren og solens dejlige stråler, men HUSK solcremen!

 

Vi håber, at du finder artiklen brugbar, og bliver meget glade, hvis du vil dele dine gode råd med os via nedenstående kommentarfelt.