Nytåret står for døren, og lige om lidt popper vi flasken – derfor har vi samlet 10 gode råd til dig, så du kan få den bedste oplevelse med nytårschampagnen.

1. Undgå lang opbevaring

De mousserende vine bliver ikke bedre med tiden, og smager faktisk bedst lige efter produktion. En generel tommelfingerregel siger, at en flaske champagne ikke skal opbevares længere end et år. Hvis der er flasker i overskud fra sidste års nytårsfest, vil disse have mistet frugtsmagen og deres finesse, og bør under ingen omstændigheder serveres til forestående nytårsfest.

2. Sørg for, at den er tilstrækkelig afkølet

Mousserende vine og champagne smager bedst, hvis de er tilstrækkelig afkølede inden servering – det optimale er, at de ligges på køl dagen inden servering. Et alternativ er en vinkøler med isvand for at sikre den optimale serveringstemperatur opnås hurtigt, men bemærk at en hurtig afkøling forhindrer vinens egenskaber i at trænge frem. Derudover forstærkes CO2-bindingsprocessen i flasker, der har ligget på køl natten over.

3. Sikkerheden er vigtig

Når du har fjernet metaltråden (muselet) fra proppen, bør du altid holde en tommelfinger på den. Hold flasken væk fra dig selv og andre, når flasken åbnes, da trykket i en champagneflaske kan være op til fire gange højere end lufttrykket i et bildæk, og proppen kan skydes af med en hastighed på op til 50 km/t! Fare for ansigts- og øjenskader grundet springende champagneprop.

4. Åbning

Sådan ved du, at det er en professionel, der åbner flasken. De fleste holder flasken fast og vrider proppen. En professionel – derimod – holder proppen fast og drejer flasken. Dette optimerer sikkerheden samt sikrer, at champagnen ikke sprøjter ukontrolleret.

5. Hold ikke flasken lodret

Du opnår det bedste resultat ved at holde flasken i en let vinkel, når flasken åbnes, idet vinen får et større overfladeareal i flaskehalsen. Lufttrykket minimeres, og evt. champagnesprøjt reduceres.

6. ”Pfsst” ikke ”pop”

Selvom det er et festligt indslag, så er det bedst ikke at “poppe” kvalitetschampagnen. I stedet bør proppen langsomt løsnes, så det eneste du hører, er et svagt ”pfsst”.

7. Brug tulipanformede glas

Det klassiske glas, champagne saucer til mousserende vine, specielt kendt fra 1960’ernes James Bond film, er faktisk bedst egnet til dessertvine. Mousserende vine bør som minimum drikkes fra høje, slanke glas. Men det optimale resultat får du ved at servere den lækre champagne i et tulipanformet glas.

8. Rene glas

Kalkaflejringer og urenheder i glasset får vinens “fizz” til hurtigt at ligge sig, og derved bliver den hurtig flad. Sørg derfor for at glassene er helt rene.

9. Skænkning af vin

Løft glassene, og skænk vinen i en let vinkel for at reducere tab af opløst CO2, samt for at forhindre vinen fra at bruse over.

10. Sørg for at flasken er lukket helt tæt

Åbnede flasker, som du ønsker at gemme til dagen efter, skal opbevares så køligt som muligt. Hvis du ikke har en prop til champagnen, kan du bruge en traditionel vinflaskeprop. Bemærk man kan ikke forsegle en flaske ved at placere en sølvske i flasken – uanset hvad sagnet siger.

Hvis du har nogle gode råd eller oplevelser, du gerne vil dele omkring nytårschampagnen, er du meget velkommen til at skrive en kommentar i kommentarfeltet nedenfor eller skrive et indlæg på vores Facebook.