Uanset om det er Mascarpone, Gorgonzola eller Pecorino, ville mange af os finde livet fattigere uden ost i alle dens forskellige former. Selv den græske digter Homer havde Odysseus hooked på det mælkebaserede produkt, og hullerne i osten har ofte ført til filosofiske overvejelser. Men hvordan opbevarer du egentlig osten korrekt? Læs videre her for at finde ud af, hvordan du holder ost frisk længere …

Ost er i sig selv en metode til konservering. Det siges, at vores forfædre har opdaget mejeriproduktet ved en tilfældighed i mellemstenalderen og derefter brugt det til at kunne holde letfordærvelig mælk i længere tid. Nogle oste holder faktisk i flere måneder uden køling. Dette gælder dog hovedsageligt hele oste, der er beskyttede af skorpen. Et enkelt stykke ost eller flødeost bør opbevares i køleskabet.


BioFresh DrySafe-skuffen giver optimale opbevaringsforhold for ost

Den rette køleafdeling for enhver type ost

Mejeriprodukter kan holdes friske i lang tid, når de opbevares i en Liebherr BioFresh DrySafe-skuffe. Med det lave fugtighedsniveau og en temperatur på lige over 0 °C giver DrySafe-skuffen optimale opbevaringsforhold, hvor ostens modningsproces bremses, hvilket sikrer, at den kan nydes i længere tid. På den måde vil mellemhårde oste som Gouda eller Leerdammer holde sig friske i flere uger. Nogle typer oste, såsom hård ost eller flødeost, er også egnede til frysning. Ved -18 °C kan holdbarheden øges med flere måneder. Man kan med fordel rive hård ost inden frysning, idet den bliver ekstra nem at bruge efterfølgende til fx gratineringsost. Hvis du ikke ønsker at bremse modningsprocessen for hårde oste såsom parmesan eller alpine ost, og foretrækker at spise dem ganske hurtigt, skal du opbevare dem øverst i køleskabet eller i Liebherrs VarioBox.

Hvordan håndteres skimmelvækst?

Hvis der begynder at dannes skimmel på et stykke ost, behøver du faktisk ikke smide det ud med det samme. Hvis for eksempel hård ost bliver muggen, skal du blot sørge for, at det berørte område skæres væk. Resten kan du sagtens bruge, også uden bekymring. Blød ost eller flødeost skal dog smides ud, hvis skimmelsvampen begynder at vokse.


Den spiselige skimmel på nogle oste, ligesom blåskimmelost, betragtes som en delikatesse

Derimod er spiselig skimmel, som findes i Camembert eller Roquefort, det som giver osten dens specifikke smag. Mens mælken allerede er podet med skimmelkulturen i mange typer af hvide oste, er ostemassen ved blåskimmelost den første, der kommer kontakt med skimmelkulturen. Under modningsprocessen prikkes osten med nåle for at fodre den med ilt, så den blå spiselige skimmel trives. Disse typer skimmel er delikatesser, og beregnet til at spise.

Det hele handler om emballagen

Ost bør aldrig placeres i køleskabet eller i BioFresh DrySafe-skuffen uden emballage, idet den vil tørre ud. Ost bør emballeres efter ostetypen. Til hårde, mellemhårde og faste oste som parmesan, Edam eller Gouda er ostepapir ideelt til opbevaring. Filmbelægningen på indersiden af papiret forhindrer direkte kontakt med luften, mens papiret på ydersiden tillader den ilt, der er nødvendigt for, at den kan ånde. Hvis du ikke har ostepapir til rådighed derhjemme, er det muligt at perforere film med en kniv og pakke osten ind i dette. Tidligere blev disse typer oste også pakket ind i en klud, der var gennemvædet med saltvand. Kluden blev udskiftet hver to til tre dage for at opretholde fugtighed.

Mellemhård ost, derimod, kan holde sig i lang tid i vokspapir eller i plastbeholdere. Du skal dog sørge for, at der ikke dannes kondens i emballagen, og at osten kan ånde. Osteklokker er imidlertid også ideelle til opbevaring, og disse forhindrer også, at ostens lugt overføres til anden mad i køleskabet.

Blød ost som Brie eller Camembert opbevares bedst i ostepapir, mens flødeost som Mascarpone, Feta, Quark eller Ricotta ideelt set bør opbevares i den emballage, de er i, når de bliver købt. Plastbeholderne beskytter disse typer mod udtørring og mod luftpåvirkning.

Servering af ost…

For at osten skal kunne udvikle sin smag korrekt, bør den tages ud af køleskabet og dens emballage 20 – 30 minutter, inden den spises. Smagene udfolder sig særlig godt ved stuetemperatur. Undtagelsen hertil er dog flødeost som Quark. Denne bør spises med det samme.

I øvrigt er et serveringsfad lavet af grantræ bedst, når man serverer ost, fordi træet absorberer fugtigheden og er i stand til at frigive den igen, hvis det er nødvendigt.

Hvis du har nogle kommentarer eller gode råd til, hvordan du opbevarer ost, hører vi gerne fra dig via nedenstående kommentarfelt.