Eksperter estimerer, at omkring 17 milliarder vinflasker fyldes og forsegles årligt. Der er en stigende tendens til brugen af skruelåg frem for den traditionelle korkprop og den syntetiske prop. Men hvilken er egentlig den bedste til at forsegle flasken?

Skruelåg: Prisrigtig og funktionel

Indtil for nylig var mange vinentusiaster overbeviste om, at deres yndlingsvine kun kunne nydes til fulde, hvis de var udstyrede med en korkprop til lukning af flasken. Igennem en lang periode var de behagelige og kendte skruelåg reserverede til flasker med mere beskedne vine. Ideen om, at skruelåg udelukkende skulle bruges til billigere vine, er nu endelig ved at være aflivet, og vi ser nu et stigende antal kvalitetsvine, som er udstyrede med skruelåg frem for den traditionelle korkprop. Der har været to årsager til skiftet til skruelåget: et ønske om at undgå risikoen for propsmag samt ideen om, at vinen i glasset skulle være, som vinproducenten havde til hensigt, nemlig totalt upåvirket af tapningsprocessen.

Det er meget tydeligt, at skruelåget ikke længere kun associeres med den mere beskedne vin, idet den anerkendte australske vinproducent Penfolds har udstyret sin ‘RWT’, en ægte ‘kultvin’ fra ‘Down Under’ med et skruelåg. Det er en prestigefyldt vin, der har en vejledende udsalgspris på DKK 1000-2000. Det er sandsynligvis en af de mest eksklusive vine på markedet med skruelåg. Som forventet har nogle vinkendere længe tvivlet, hvorvidt en flaske med skruelåg virkelig kan modne en overlegen vin under opbevaring.

Kan vinen modnes i flasken, hvis der bruges skruelåg?

Det hyppigt fremførte argument er, at for en optimal udvikling af vinen i flasken kræves det, at vinen kan ”ånde” gennem den naturlige kork, hvilket den ikke kan, hvis flasken er forseglet med et skruelåg. Denne frygt er dog blevet modbevist adskillige gange i videnskabelige studier. I 2001 offentliggjorde det anerkendte australske vinforskningsinstitut en undersøgelse, som endeligt beviste, at skruelåget ikke har en negativ indvirkning på vinens modningsevne. Ilten, der findes øverst i flasken, sammen med ilten i selve vinen, er absolut tilstrækkelig til at garantere en gunstig modning.

Har du en favoritvin eller kender du en god historie om en specifik vinproducent, drue eller region, bliver vi meget glade, hvis du vil dele det med os i kommentarfeltet nedenfor.