De fleste af os har skønne minder omkring en stor stak pandekager med sukker, sirup, Nutella, is, eller syltetøj – måske endda med flere slags tilbehør på én gang. Når vi tænker tilbage, kan vi næsten smage de lækre, lune pandekager og mærke fornemmelsen, når vi tager den første bid. Snart er stakken væk, tallerkenen tom, og maven mæt – måske endda lidt for mæt… Skønne minder, men meget usundt!

Selv som voksne elsker vi pandekager med sødt og ”syndigt” tilbehør, og helst mere end én. Men på samme tid er vi blevet meget mere bevidste om, hvor usundt det faktisk er, og hvor hurtigt kalorierne løber løbsk. Derfor stiller vi spørgsmålet: Findes der ikke sundere alternativer både til selve pandekagen og tilbehøret?

Svaret er JA! Der findes utrolig mange lækre alternativer!

Sunde pandekager

Der er faktisk et utal af antal sunde ingredienser derude, der bare venter på at blive forsøgt. Alle disse sundere pandekager bør steges i en fedtfattig olie.

Avocadopandekager

Vi starter med en måske lidt uventet ingrediens – nemlig avocadoen. Med brugen af bare 1 avocado (plus en anelse limesaft og lidt salt) pr. 4 kuverter sammen med de traditionelle pandekageingredienser skaber du en sundere og langt mere mættende pandekage. Ved blot at tilføje en avocado er man mindre tilbøjelig til at spise den samme store mængde pandekager samt at synde med det søde tilbehør.

Sunde proteinpandekager

Hvis du er fan af pandekagedagen, men måske ønsker en lidt sundere udgave kan du tilføje en skefuld proteinpulver til pandekagedejen. Det ekstra protein tilfører kalorier, men betyder derimod, at man spiser væsentligt mindre, og samtidigt undlader det søde tilbehør.

Pandekager med lavt kalorieindhold

Lad os lave en udregning. Det gennemsnitlige kalorieindhold på pandekager og tilbehør svinger mellem 80 – 250 kalorier – afhængig af mængde og ingredienser. Uden problemer kan kalorieindholdet sagtens reduceres til under 70 pr. pandekage. Til 10 kuverter bruges: 115g mel, en knivspids salt, 2 æg, 300ml skummetmælk og 90ml vand. Alt efter behov justeres mængderne.

Bananpandekager

Der findes mange forskellige varianter af de lækre og mættende bananpandekager. De er gode og elsket af både børn og voksne. Basisingredienser: Banan og æg. Mel kan med fordel udskiftes med havregryn, og der kan tilsættes kanel, kardemomme, vanilje, en anelse revet mørk chokolade etc. til dejen, alt efter smag og behov. På disse pandekager er der intet behov for sødt tilbehør, og de er supergode som en sund og mættende morgenmad.

Det sunde pandekagetilbehør

Blandt favoritterne til det søde tilbehør hører: sirup, sukker og is. Men selvom det smager godt, så er der sundere alternativer, som er lækre, fyldte med vitaminer og ikke er medskyldig til at bukserne begynder at stramme. Dog bør man altid være opmærksom på mængde.

Gode råd til tilbehør på pandekagen

  • Banan og en anelse revet chokolade
  • Stevia sødemiddel og/eller limeskal
  • Fedtfattig græsk yoghurt med blåbær, jordbær eller  hindbær 
    I Liebherr BioFresh-skufferne holder de lækre bær sig friske i betydeligt længere end i et traditionelt køleskab. Blåbær kan holdes sig i op til 9 dage, jordbær i op til 7 dage, og hindbær i op til 3 dage.

Download Liebherr BioFresh-appen for yderligere informationer om holdbarheder, produktbeskrivelse og vitaminindhold.

Husk på – bare fordi du gerne vil spise / leve lidt sundere betyder ikke, at du behøver droppe pandekager!

Vi håber at du har nydt denne artikel og fået inspiration til sunde pandekager. Hvad er din favoritpandekage, og hvilket sundt tilbehør foretrækker du? Skriv til os i kommentarfeltet nedenfor eller lav et indlæg på vores Facebook.