rengøring

Nu og da skal køleskabet rengøres indvendigt. På trods af de lave temperaturer kan mikroorganismer stadig trives. I dagens indlæg kommer vi med nogle råd til, hvad du skal huske på, når du finder rengøringskluden frem.

Køleskabe bliver uundgåeligt lidt rodede – måske er der kommet syltetøj på en af hylderne, mens der sprøjter juice eller mælk ud i døren. Det er tid til at gå i gang med rengøringen! Selv hvis køleskabet ikke er synligt snavset, anbefaler vi, at du rengør det hver fjerde til sjette uge. Det er trods alt der, du opbevarer dine friske madvarer!

Det kræver ikke en masse ekspertise at rengøre køleskabet, og du behøver ikke spilde penge på dyre rengøringsmidler eller desinficerende midler specielt til formålet. Varmt vand og lidt opvaskemiddel er tilstrækkeligt.

Forberedelse før rengøring af køleskabet

Gør køleskabet klar til rengøring – sørg for at få spist maden, så der ikke er så meget tilbage, og arranger midlertidig opbevaring af resten af maden i en termopose eller en køleboks med fryseblokke – eller i køleskabet hos en venlig nabo.

Husk altid at slukke for køleskabet og tage stikket ud af stikkontakten for en sikkerheds skyld, før du går i gang. Hvis du har en fritstående model, skal du hive det lidt fremad eller mod siden, så du kan bruge en støvsuger til at fjerne støv under køleskabet og fra de store, sorte ribbe bagpå.

Hvis dit køle-/fryseskab ikke er udstyret med NoFrost, eller hvis du har et køleskab med fryserum, skal du lade det tø op i flere timer, før du rengør det.

Rengøring af løsdele

Tag alle udtagelige dele som hylder, skuffer eller skillevægge ud, og skil dem ad, hvis det er muligt. Rengør disse dele i vasken med varmt vand og lidt opvaskemiddel eller et pH-neutralt rengøringsmiddel. Brug en fugtig klud til at rengøre teleskopskinnerne. Smørefedtet i rillerne er nødvendigt af hensyn til smøring og må ikke fjernes. Brug en bomuldsklud til at tørre delene af.

Indvendig rengøring

Den bedste metode til indvendig rengøring er med en mikrofiberklud, varmt vand og lidt opvaskemiddel eller pH-neutralt rengøringsmiddel.

Dyre specialrengøringsmidler eller desinficerende midler er ikke nødvendigt ved rengøring af køleskabe – varmt vand og opvaskemiddel er tilstrækkeligt.

Tør køleskabet af indvendigt med rent vand efter rengøring, og tør efter med en tør klud. Man ser ofte, at det i husholdningsråd anbefales at rengøre køleskabet med eddike. Det fraråder vi kraftigt, da eddike sommetider kan korrodere plast. Du bør også undgå brug af skuresvampe og andre former for aggressive rengøringsmidler og -udstyr. Det er langt vigtigere blot at rengøre køleskabet regelmæssigt – vi anbefaler hver fjerde til sjette uge. Du kan næsten ikke komme galt af sted, når du rengør køleskabet, men for en sikkerheds skyld er her et par ting, du bør undgå:

  • Brug ikke damprengøring.
  • Brug ikke koncentreret rengøringsmiddel.
  • Brug ikke skuresvampe, ståluld eller andet slibende rengøringsudstyr.
  • Undgå brug af kraftige eller slibende rengøringsmidler, der indeholder sand, klor eller syre.
  • Sørg for ikke at beskadige eller fjerne typeskiltet, der sidder indvendigt.
  • Pas på, at der ikke kommer rengøringsvand i afløbskanalen, ventilationsgitrene eller de elektriske dele.

Udvendig rengøring

Den egnede rengøringsmetode for køleskabets yderside afhænger af det materiale, det er fremstillet af.

Døre i rustfrit stål: Disse har SmartSteel-finish, som skal behandles forsigtigt. Tør dem af med en blød, ren klud. Brugt lidt vand eller pH-neutralt rengøringsmiddel, hvis der er tale om kraftigt snavs. Bemærk: Du må ikke bruge rengøringsmiddel til rustfrit stål på SmartSteel-overflader. Det kan beskadige SmartSteel-finishen.

Sidepaneler i rustfrit stål: Hvis sidepanelerne er snavsede, kan du rengøre dem vha. Liebherrs rengøringsmiddel til rustfrit stål (produkt-nr. 8409 022 (250 ml). Kom rengøringsmidlet på en blød bomuldsklud, og rengør panelerne i stålets sliberetning. Brug bagefter lunkent vand til at fjerne rester af rengøringsmiddel, og giv derefter den tørre flade en behandling med Liebherrs poleringsmiddel til rustfrit stål (produkt-nr. 8409 028 (50 ml) eller produkt-nr. 8409 030 (250 ml)). Sørg for at følge sliberetningen. Både rengøringsmiddel og poleringsmiddel til rustfrit stål kan købes i specialbutikker. Du kan også kontakte os på +1 (866) LIE-BHERR (543-2437, USA) eller +1 (888) LIE-BHERR (543-2437, Canada) inden for normal arbejdstid, hvis du har brug for yderligere oplysninger. HUSK: Døre i rustfrit stål på Liebherr-produkter har SmartSteel-finish. Brug IKKE stålpoleringsmiddel til dem, da det vil beskadige dem. Bemærk: For produkter med BlackSteel-finish gælder rengøringsanvisningerne for døren også for sidepanelerne.

Lakerede sidepaneler: Tør af med en blød, ren klud. I tilfælde af kraftigt snavs skal du bruge lidt vand eller et pH-neutralt rengøringsmiddel.

Når du er færdig med rengøringen

Når alle dele er rene og tørre, skal du sætte stikket i og tænde igen. Slå SuperCool- og/eller SuperFrost-funktionen til, hvis modellen er udstyret med det, så den ønskede temperatur hurtigt opnås. Sæt maden tilbage i køleskabet, når det er tilstrækkeligt koldt. Du har nu både et rent køleskab og en vis sikkerhed, når du opbevarer og tilbereder din friske mad!

Skriv til os, hvis du har spørgsmål til rengøring af køleskabet! Brug kommentarfunktionen under dette indlæg, eller start/deltag i diskussioner med os på Facebook.

Ansvarsfraskrivelse: Denne artikel kan også anvendes til andre varemærker end LIEBHERR, men er skrevet med udgangspunkt i specifikationerne og designelementerne for et LIEBHERR-produkt. Ikke alle køleskabe er ens: Se altid afsnittet RENGØRING OG VEDLIGEHOLDELSE (eller lignende) i brugervejledningen til dit produkt!