Подготовка

Стъпка: 1/14

За зеленчуците: измийте, почистете и сварете артишока в подсолена вода. Залейте със студена вода, откъснете листата и използвайте другаде. Нарежете на четири основите, нарежете дръжките косо на парчета и ги поръсете с лимонов сок.

Стъпка: 2/14

Почистете и разполовете печурките.

Стъпка: 3/14

Измийте чери доматите.

Стъпка: 4/14

Измийте, подберете спанака, сложете го мокър в тенджера и го оставете да спадне 1-2 минути. Излейте водата и го оставете да се отцеди.

Стъпка: 5/14

Обелете и нарежете на малки кубчета лука и чесъна.

Стъпка: 6/14

За соса накиснете тичинките от шафран в 30 мл бульон.

Стъпка: 7/14

Разтопете в касерола пудрата захар и карамелизирайте до златисто.

Стъпка: 8/14

Охладете бързо карамелизираната захар с бяло вино и отново разварете карамела.

Стъпка: 9/14

Долейте сметаната и разбъркайте.

Стъпка: 10/14

Долейте останалия рибен бульон, подправете соса със сол и черен пипер и оставете да къкри, докато се сгъсти до половината. Забъркайте нишестето с малко студена вода и с него сгъстете леко соса.

Стъпка: 11/14

Разбъркайте наксиснатите тичинки от шафран и желето от чили и сложете соса настрана.

Стъпка: 12/14

За рибата, загрейте в тиган мазнината на маслото. Изплакнете парчетата филе от морски език и подсушете чрез попиване с кухненска хартия.

Стъпка: 13/14

Запържете за кратко парчетата рибно филе в горещата мазнина.

Стъпка: 14/14

Обърнете парчетата филе от морски език и пържете още за кратко и от другата страна. Подправете рибата със сол, пипер Кайен и черен пипер и я дръжте топла за кратко. Подправете соса и още веднъж загрейте за малко. Завършете зеленчуците: За това, в тиган разтопете маслото и в него запържете леко кубчетата лук и чесън. Добавете гъбите, чери доматите, основите и дръжките на артишока и пържете заедно за кратко. Прибавете спанака и затоплете. Подправете зеленчуците със сол и черен пипер и разпределете в чинии. Сложете отгоре филетата от морски език и залейте с шафрановия сос. Смелете черен пипер върху рибата, поръсете с малко запържено масло и сервирайте.