Подготовка

Стъпка: 1/8

Сварете картофите в достатъчно вряща, безсолна вода. Не белете картофите и не правете в тях дупцичи с вилица. Когато картофите са сварени, тоест меки, но сухи, отцедете ги и ги оставете да се охладят.

Стъпка: 2/8

Междувременно, пригответе пестото. Бланширайте граха в подсолена вода и отцедете, когато водата започне да ври. След това, залейте със студена вода и лед в купа и после отцедете. В кухненски робот или миксер смесете всички продукти за пестото, докато се получи хомогенен крем. Сложете крема настрана и продължете с картофите.

Стъпка: 3/8

Обелете картофите и след това ги сложете в купа или върху покрита с хартия за печене кухненска дъска. Сплескайте картофите или с вилица, или с преса за картофи.

Стъпка: 4/8

Когато от картофите вече не излиза пара, добавете настърганата лимонена кора, брашното и солта.

Стъпка: 5/8

Омесете с ръце. Посоченото в рецептата количество брашно би трябвало да е достатъчно. Но според качеството и времето за варене на картофите, би могло да е необходимо да се използва малко повече брашно.

Стъпка: 6/8

Оформете топка и оставете тестото да почине за няколко минути. Поръсете точилката с брашно, нарежете тестото на резени и оформете рула с широчина около 1,5 см. Нарежете всяко руло на еднакво големи кубчета/парчета. Набрашнете ги леко и в това време, ги докосвайте възможно най-малко.

Стъпка: 7/8

Варете ньоките (само няколко наведнъж) и граха в достатъчно вряща, подсолена вода около 1 минута, респ. докато ньоки се издигнат до водната повърхност. Оставете всичко да се отцеди с лъжица за препенване и сложете в тиган с незалепващо покритие или касерола.

Стъпка: 8/8

Добавете пестото и сотирайте всичко с остатъчната топлина, за да се смеси. Но може и да се разбърка внимателно.