Подготовка

Стъпка: 1/12

Сложете омарите, един по един, с главата напред, в тенджера с вряща вода за 2-3 минути. Извадете ги и изплакнете със студена вода. Отрежете предната част, с главата, с голямо острие и отрежете опашката, по диагонал, на парчета.

Стъпка: 2/12

Отрежете предната част с главата в средата.

Стъпка: 3/12

Отстранете стомаха. Извадете зеленикавия черен дроб и кремообразната маса (с хайвер, ако има такъв),отвътре и оставете да се охлади.

Стъпка: 4/12

Махнете щипките.

Стъпка: 5/12

Потопете доматите във вряща вода, след това- в студена. Обелете, махнете семето и нарежете на дребно. Обелете и накълцайте на дребно шалота и чесъна.

Стъпка: 6/12

Загрейте зехтина в тиган и оставете опашките на огъня за кратко, като разбърквате. Фламбирайте с коняк.

Стъпка: 7/12

Добавете шалота и оставете на огъня за кратко. Леко почукайте щипките, за да се отворят и ги напълнете с магданоз. Добавете към тигана и загрейте, след това добавете чесъна, доматите и захар и оставете на огъня за 3-4 минути, като въртите омарите. Изсипете бялото вино, подправете със сол, черен пипер и лют червен пипер и оставете да къкри за още 5-10 минути. Извадете парчетата омар и ги оставете настрани.

Стъпка: 8/12

Отделете месото от щипките и оставете настрана.

Стъпка: 9/12

Натиснете краката със задната страна на нож и издърпайте месото.

Стъпка: 10/12

Стрийте карантията и месото от краката в хаванче.

Стъпка: 11/12

Прибавете сместа към соса и оставете да къкри за 5-10 минути. Овкусете соса и добавете маслото. Върнете месото към соса и затоплете.

Стъпка: 12/12

Сложете месото в чинии, покрийте със соса и сервирайте.