Подготовка

Стъпка: 1/8

Смесете пресятото брашно от нахут в купа с водата. Разбъркайте с тел за разбиване на яйца, докато се получи съвсем рядко тесто. След това, поставете настрана тестото и го оставете да почине, докато сте се посветили на аспержите. Съвсем рядкото тесто, може да бъде приготвено още 2-3 часа преди това или дори предната вечер и да се съхранява в хладилника.

Стъпка: 2/8

Измийте и обелете аспержите. За отстраняването на твърдите краища, вземете в ръка всяка аспержа поотделно и отрежете по-светлата част на края на аспержата. Разрезът трябва да е гладък! Ако аспержата не може да се разреже, а само да се изкриви, това означава, че сте се опитали да я отрежете на грешното място или твърде близо до края. В този случай, би трябвало да се пререже противоположният край на аспержата. Не изхвърляйте отделените краища на аспержите, защото от тях може да се направи бульон. Нарежете на малки кубчета средната част (стъблото). Отрежете връхчетата, по надлъжната ос, на две половини. Запазете 4-5 обелени ненарязани (цели) аспержи и използвайте за гарниране.

Стъпка: 3/8

Обелете лука от Тропеа или Червения пресен лук и нарежете на шайби.

Стъпка: 4/8

Сложете в горещ тиган с противозалепващо покритие зехтина, лука и нарязаните на шайби и малки кубчета аспержи. След това, добавете солта и запържете зеленчуците, в продължение на 3-5 минути, при умерена температура. По този начин аспержите стават хрупкави и вкусни. Но те ще са сготвени едва по-късно.

Стъпка: 5/8

Факултативно (само в случай че се използват цели аспержи): Бланширайте целите аспержи, в продължение на 1 минута, в тенджера с вряща вода. След това, прецедете аспержите и залейте със студена вода. Подсушете аспержите внимателно и след това ги запържете в тиган, заедно с другите аспержи. Щом аспержите са хрупкави, ги извадете от тигана и ги сложете настрана.

Стъпка: 6/8

Сипете съвсем рядкото тесто в тигана с незалепващо покритие с аспержите и гответе всичко при умерена температура. След 1-2 минути, добавете целите аспержи така, че да останат на повърхността.

Стъпка: 7/8

Печете омлета, в продължение на 4-5 минути, докато масата на повърхността стане твърда. След това обърнете омлета на другата страна, като си помагате с капак, и продължете да печете, в продължение на 4-5 минути. Така се пекат двете страни на омлета от нахут.

Стъпка: 8/8

Който използва тиган от чугун или желязо (виж снимката),не трябва да обръща омлета в тигана, а може да го пече до готовност в загрята до 180°C фурна, в продължение на 10-12 минути. Омлетът се сервира или топъл, или хладък, заедно с магданоз, кориандър и сезонна салата.