Подготовка

Стъпка: 1/7

Накиснете смръчкулите в студена вода, покрити за около 1 час.

Стъпка: 2/7

Изплакнете пилешките гърди, подсушете чрез попиване и запържете в 1 с. л. горещо олио в тиган, от двете страни, за кратко.

Стъпка: 3/7

Загрейте около 1 л бульон, до малко под точката на варене. Обелете лука и шпиковайте с карамфил и дафинов лист. Поставете в бульона лимоновия резен и кора. Сложете пилешките гърди в бульона и гответе до готовност около 20 минути, малко под точката на варене.

Стъпка: 4/7

Изсипете смръчкулите и оставете водата от гъбите да изтече, през филтър за кафе.

Стъпка: 5/7

Обелете долната трета от аспержите и нарежете стъблата косо на парчета, с дължина 4-5 см.

Стъпка: 6/7

Запържете в горещото олио, докато станат безцветни, охладете бързо с малко бульон, посолете и задушете, до готовност, под похлупак около 5 минути. Подправете със сол и черен пипер и дръпнете настрана.

Стъпка: 7/7

За соса, отнемете от бульона, от готвенето на пилетата 250 мл, и оставете да заврат с 2-3 с. л. вода от смръчкулите и сметаната. Сгъстете леко със забърканото, в малко студена вода, нишесте. В случай, че е необходимо, отнемете още малко бульон от пошираните пилешки гърди. Добавете настърганата лимонова кора и подправете с малко лимонов сок и сол. Добавете смръчкулите и оставете соса да къкри на тих огън, под похлупак. Извадете пилешките гърди от бульона, оставете да починат за кратко и разполовете косо. Сложете върху зеленчуците с аспержите и поръсете със соса. Сервирайте, гарнирани с лимонови резени и чили люспи.