Подготовка

Стъпка: 1/4

За фалафелите, изсипете нахута в цедка, изплакнете и оставете да се отцеди добре. Изплакнете подправките и подсушете чрез центрофугиране. Пригответе всички продукти за фалафелите.

Стъпка: 2/4

Сложете нахута в чашата за разбъркване на блендера. Обелете малкото лукче и лука, накълцайте на едро и добавете сол, половината от черния пипер и кимиона. Отскубнете листенцата на магданоза и половината от листенцата на кориандъра и сложете също в чашата за разбъркване. Добавете нишестето и пасирайте на фино пюре нахута, при това, добавете малко вода.

Стъпка: 3/4

Смесете с останалите подправки и подправете масата. При нужда, разбъркайте с още малко вода или нишесте.

Стъпка: 4/4

Сложете брашното за овалване в чиния. Оформете топчета от нахутената маса и оваляйте в брашно. Загрейте в тенджера олиото за пържене и пържете в него фалафелите, на порции, 5-6 минути, извадете и оставете да се отцедят, за кратко, върху кухненска хартия. Отскубнете останалите листенца кориандър и накълцайте на едро. Разбъркайте до гладкост йогурта с лимонов сок, сол и черен пипер и прибавете айвара, като бъркате внимателно. Подправете дипа и напълнете в купички. Сложете фалафелите в чинии, поръсете с печен сусам и листа от кориандър. Сервирайте с тънка питка и дипа от йогурт.