средно Степен на сложност
- Време за подготовка
Подготовка
Стъпка: 1 / 11

За aioli, обелете скилидките чесън, нарежете на парчета, сложете с жълтъка и горчицата в хаванче, смачкайте и разбъркайте до кремообразна консистенция.

Стъпка: 2 / 11

Разбивайте олиото първо на капки, след това бавнотечащо, при постоянно разбъркване, така че да се получи майонеза. Олиото да се разбива винаги напълно с масата, преди да се добавя ново. Подправете с лимонов сок и сол. Поставете на студено.

Стъпка: 3 / 11

Измийте основно мидите и евентуално, откъснете мустаците. Изхвърлете отворените екземпляри, те вече може да са развалени.

Стъпка: 4 / 11

Почистете, измийте праз лука, нарежете бялото и светлозеленото на тънки парчета.

Стъпка: 5 / 11

Почистете, измийте и нарежете на малки кубчета чесъна и резенето.

Стъпка: 6 / 11

Задушете зеленчуците в олио, обелете чесъна и изцедете сока му към тях. Добавете дафинов лист и тичинки от шафран.

Стъпка: 7 / 11

Обелете картофите, измийте и рендосайте на резени. Добавете към задушените зеленчуци 250 мл бульон и оставете да къкрят на тих огън около 15 минути.

Стъпка: 8 / 11

Междувременно, във втора тенджера, сложете да заври останалия бульон с останалото вино, добавете мидите и оставете да къкрят, покрити, около 7 минути. След това, изхвърлете неотворените миди, те биха могли да са развалени.

Стъпка: 9 / 11

Измийте рибата, подсушете чрез попиване и нарежете на широки ивици.

Стъпка: 10 / 11

Поставете върху зеленчуците и доведете до готовност, при ниска температура, за около 6 минути.

Стъпка: 11 / 11

Разбъркайте половината от aioli с ястието. Подправете със сол и черен пипер. Сложете ястието в чинии и разпределете мидите отгоре. Сервирайте, отделно към тях останалата aioli. Към това е подходящ бял хляб.

// Принтирай