Подготовка

Стъпка: 1/11

За aioli, обелете скилидките чесън, нарежете на парчета, сложете с жълтъка и горчицата в хаванче, смачкайте и разбъркайте до кремообразна консистенция.

Стъпка: 2/11

Разбивайте олиото първо на капки, след това бавнотечащо, при постоянно разбъркване, така че да се получи майонеза. Олиото да се разбива винаги напълно с масата, преди да се добавя ново. Подправете с лимонов сок и сол. Поставете на студено.

Стъпка: 3/11

Измийте основно мидите и евентуално, откъснете мустаците. Изхвърлете отворените екземпляри, те вече може да са развалени.

Стъпка: 4/11

Почистете, измийте праз лука, нарежете бялото и светлозеленото на тънки парчета.

Стъпка: 5/11

Почистете, измийте и нарежете на малки кубчета чесъна и резенето.

Стъпка: 6/11

Задушете зеленчуците в олио, обелете чесъна и изцедете сока му към тях. Добавете дафинов лист и тичинки от шафран.

Стъпка: 7/11

Обелете картофите, измийте и рендосайте на резени. Добавете към задушените зеленчуци 250 мл бульон и оставете да къкрят на тих огън около 15 минути.

Стъпка: 8/11

Междувременно, във втора тенджера, сложете да заври останалия бульон с останалото вино, добавете мидите и оставете да къкрят, покрити, около 7 минути. След това, изхвърлете неотворените миди, те биха могли да са развалени.

Стъпка: 9/11

Измийте рибата, подсушете чрез попиване и нарежете на широки ивици.

Стъпка: 10/11

Поставете върху зеленчуците и доведете до готовност, при ниска температура, за около 6 минути.

Стъпка: 11/11

Разбъркайте половината от aioli с ястието. Подправете със сол и черен пипер. Сложете ястието в чинии и разпределете мидите отгоре. Сервирайте, отделно към тях останалата aioli. Към това е подходящ бял хляб.