Греяно вино рецепта

Преди няколко години имах "удоволствието" да взема участие във фест, на който беше организиран тест за най-добро греяно вино по инициатива на известен германски вестник. Посетих няколко коледни щанда и опитах различните видове от топлата напитка, които се предлагаха. Вкусът им не ме впечатли, дори напротив. Причината за това беше, че повечето участници използваха масово произвежданите, ниско качествени видове вина.

Повечето горещи алкохолни смеси, които опитах очевидно бяха приготвени от евтини трапезни вина, чийто слаби характеристики и недостатъци силно се отличаваха благодарение на вкуса им. В този ред на мисли, в следващите редове ще ви предложа рецепта, с която да направите страхотно домашно греяно вино. Така поне ще знаете какво точно има в него.

Какво вино да използвате?

Може би си мислите, че за качествено греяно вино трябва да използвате скъпи отлежали червени вина, но това не е задължително. Вместо това, използвайте прясно произведено трапезно вино - това, което употребявате ежедневно, за да се насладите по-пълноценно на храната. Това вино е подходящо, защото още е "сочно",  все още има силно изразен плодов вкус и все още няма агресивно присъствие на танининови киселини. Това е предимство, тъй като топлината, на която ще подложим виното, няма благоприятен ефект върху танина, а следователно и върху вкуса. Младите плодови германски червени вина като Dornfelder или Zweigelt са идеални за целта.

Подправки с етерични масла, перфектни за греяно вино

Когато става дума за подправки, опитайте да избягвате предварително приготвените миксове и вместо това създайте свой собствен букет от аромати. Така не само ще имате възможност да добавите традиционните канела, карамфил, бахар, кардамон, анасон и портокалова кора, но може да експериментирате и със свои собствени идеи. Например добавянето на малко джинджифил ще ви поднесе цяло ново измерение от аромати. За подслаждане препоръчвам да използвате кафява захар вместо бяла, тъй като е много по-подходяща за случая.

Съвет: За разлика от греяното вино, което може да се намери по коледните базари, доброто домашно греяно вино не трябва да се държи горещо за прекалено дълго време. Благодарение на честото загряване и филтриране то ще започне да губи своята плодовитост и вкус.

Рецепта за домашно греяно вино от кухнята на хотел Интералпен

csm_07_Aussenansicht_Weihnachten_FS_dc0032f2c7

Домашно приготвеното греяно вино се прави изключително лесно.

Вече знаете какво да използвате при избора на вино и подправките, с които да облечете вкуса му. Екипът на хотел Interalpen разполага с вкусна рецепта, която може да пробвате и у дома.

На какви други топли напитки се наслаждавате през зимата? Пишете ни! Използвайте полето за коментари тук отдолу или се присъединете към нас в дискусията във Facebook.

Стъпка: 1/0

К