pumpkin2

Тиквите отново са на почит като част от добрата храна, която консумираме и това  не е изненада за никой – вкусни са, здравословни са и притежават детоксикиращи свойства. На всичко отгоре семената на тиквата са особено полезни за мъжете.

Всичко това ни даде основателна причина да се поразровим и да открием най-интересното около тази интересна и приятна на вкус смесица между плод и зеленчук. Резултатът е днешната статия, в която ще ви споделим 10 интересни факта за тиквите.

  1. От август до ноември можем да се насладим на най-прясно събраните тикви, които бихме могли да съхраняваме в продължение на няколко седмици, ако разбира се правим това правилно.
  2. Тиквите първоначално са дошли от Южна Америка, където в Перу и Мексико са си ги хапвали още преди 8 000 години. С откриването на Америка те намират и своя път към Европа.
  3. Ботаниците класифицират тиквата (cucurbita) като специален вид бери, който може да достигне до няколкостотин килограма.
  4. Съществуват около 800 различни вида тикви, но само около 200 от тях са годни за консумация
  5. Тиквите притежават огромно разнообразие от цветове: бяло, жълто, зелено, черно, петнисти или шарени. Също така има тикви в много различни форми: кръгла или овална (тип цигулка), крушовидна или с формата на зрял лук. Някои сортове са с гладка повърхност, а други с по-грапава кора.
  6. Преди да си купите тиква, уверете се, че тя все още има стъбло, защото тикви без дръжка понякога могат да бъдат негодни за консумация. Тиквата трябва да се усеща по-тежка отколкото изглежда, а ако почукването с чукче или с ръка удари на кухо, то моментът за консумация е настъпил.
  7. За да получите 1 литър масло от тиквено семе ще са ви необходими 35 тикви.  Маслото от тиква понижава нивата на холестерол и помага за предотвратяването на сърдечно-съдови и циркулаторни проблеми (нарушения в кръвообращението). Също така съдържат и витамини А, Е и К, микроелементите селен, фитостероли и линолова киселина. Самите тикви са съставени от над 90% вода. Съдържат високо ниво на бета каротин и имат изключително добро съотношение натрий/калий. В тиквите се съдържа и магнезий, калций, желязо, фосфор, витамини В, С, D и Е. Плодът им има и доста ниско калорийно съдържание – само 20 калории на 100  грама.
  8. Освен, че могат да се превърнат в страхотни десерти, тиквите са и най-често използваната украса за Хелоуин: издълбават се под формата на призрачни и зловещи лица с поставена във вътрешността свещ. Напръскването на издълбана тиква отвътре с оцет, а отвън с лак за коса, ще й попречи да мухляса.
  9. Тиквите могат да се запазят, без да се развалят в продължение на няколко седмици, ако се съхраняват на тъмно. След като ги нарежем на парчета, могат да издържат само няколко дни в хладилника.
  10. За мъжете с леки проблеми с простатата, тиквата предлага добро облекчение. В тази връзка ефектът на зелените  тиквени семки е медицински доказан. Семената съдържат високо ниво на цинк, а дефицитът на цинк е една от причините за заболяванията на простатата.

Изострихме ли апетита ви към тиквата?

Следващия път, когато си приготвяте салата може да я поръсите с няколко сурови тиквени семки, а за десерт да си угодите с печена тиква.

Кой е любимият ви начин за приготвяне на тиква? Пишете ни! Използвайте полето за коментари тук под статията или се присъединете към нас в дискусията във Facebook