Ноември е, есента приветства зимните температури и с вятъра си напомня за грижите, които е важно да полагаме за доброто си здраве в този сезон. Щастливци сме, че имаме богато разнообразие на храни, характерни с огромното си количество витамини и имуностимуланти, които да изберем за менюто си в това колебливо време. Подготвили сме цял списък с тях, както и интересни предложения как да ги включите във вкусни и изкусителни за семейството ястия.

1. Хрян

Най-ценната съставка на хряна е алилсинапеното масло. То се съдържа в корените и листата на хряна и има мощно бактерицидно действие. В корените на растението има още лизоцим – белтъчно вещество, което e доказан естествен антибиотик. При здрав човек веществото се съдържа най-вече по лигавицата на очите, устата и в слюнката.

Препоръчително е хрянът да се консумира в сурово състояние, за да имат най-голяма сила полезните му съставки. А през ноември със сигурност ще го намерите в пълната му прелест почти навсякъде. Може да приготвите хрян на салата, предястие или основно. Нестандартно, но изключително вкусно предложение, може да откриете тук. Рецепта –>

2. Целина

Не е тайна, че целината подсилва имунитета и помага за подобряване здравината на костите – в 156 г целина се съдържат 64 микрограма витамин К, което представлява 80% от препоръчителната дневна доза. В този момент е добре да се запитаме, в случай че не консумираме целина, откъде бихме могли да си набавим тази препоръчителна доза витамин К?

Това не е всичко! Целината регулира кръвното налягане и подпомага метаболизма. Съдържанието на манган в този сезонен продукт предпазва от действието на свободните радикали и е необходим за развитието на организма.

А какво по-приятно от топла супа с целина в нея? Или защо не под формата на разядка или салата… Рецептите са безброй, коя е вашата любима? Ние сме подбрали интересен вариант за пикантно пиле с целина и фъстъци. Да разнообразим ноември с нещо ново Рецепта –>

3. Ряпа

Полезната ноемврийска ряпа може да планирате в менюто си без никакво колебание! Високото съдържание на мощен антиоксидант като витамин C има за цел да неутрализира свободните радикали и негативните им последствия в организма. Ряпата регулира дейността на червата, а фибрите в зеленчука стимулират изхвърлянето на повече вредители и токсини от тялото.

Впечатляващи са приблизителните данни за съдържанието на 100 г ряпа, които подсигуряват около 50% от препоръчителния дневен прием на витамин С, около 25% от нужното ни желязо и около 7-8% от изискуемия за деня прием на останалите микроелементи.

Отново се препоръчва да бъде консумирана в сурово състояние, за да се запазят абсолютно всичките ѝ характеристики. Една подходяща и нетипична рецепта е тази за ряпа с пикантен лимонов дресинг, свеж и здравословен вариант, чрез който да включите ряпата в менюто си Рецепта –>

 

4. Пащърнак

Този имуностимулатор от семейството на целината, морковите и магданоза крие редица ползи за организма, особено при редовна консумация. Е, ноември е и може да го включим в списъка за пазаруване. Фолиевата киселина съдържаща се в пащърнака повлиява положително енергийния метаболизъм, стабилността на нервната система и взема активно участие в синтеза на ДНК, РНК и червените кръвни клетки. Големият набор фибри, съдържащи се в пащърнака намаляват риска от развитие на диабет и понижават нивата на лошия LDL холестерол.

Пащърнак може да прибавите към всяка зеленчукова супа или пъстра салата. Пащърнакът изключително добре си подхожда с картофи, подходящ е за пюрета и дипове. A ако обичате да експериментирате сме ви подготвили едно невероятно вкусно и лесно предложение. Как ви звучи пащърнак с касис? Рецепта –>

Разбира се, тези 4 супер продукта не са единствената ни възможност за подсилване на имунитета през ноември. Дюлите, тиквата, райската ябълка и още други достойно се нареждат в списъка за подходящи есенни продукти. Те не са по-малко полезни и също заслужават място в хладилника и менюто ни. Има смисъл да се доверяваме на сезонните храни, защото те определено съдържат необходимите за организма ни свойства и в силата си могат да подобрят здравето ни. Разширете списъкът ни със сезонни продукти, какво мислите че сме пропуснали? Очакваме Ви на нашата Facebook страница.

С цел да не забравите някои от тях при пазаруване, може спокойно да се доверите на най-новото приложение HNGRY и да ги прибавите в списъка. Улеснете пазаруването и нека не е в тежест!