Независимо от дългогодишния опит в кухнята, много хора все още правят гафове, когато приготвят или съхраняват храна. В това кратко четиво ще представим 6 от най-често срещаните грешки в кухнята, които всички правим, за да може да не ги допускаме в бъдеще!

1) Плодове и зеленчуци на едно място

Това е една от най-често срещите практики в много домакинства. Съхраняването на плодове и зеленчуци заедно не се препоръчва, тъй като някои плодове (например ябълки, банани, манго) отделят повече етилен. Това е въглеводороден газ, който е естествен растителен хормон, ускоряващ узряването на плодовете. Следователно, ако в близост съхранявате зеленчуци то те непременно ще се развалят по-бързо.

2) Твърди плодове в хладилник

Вероятно сте свикнали да охлаждате костилкови (твърди) плодове (например праскови, сливи, нектарини) и домати (да точно така), но всъщност е по-добре да не го правите. Ниската температура може да ги „замрази“ твърде много и по този начин да ги превърне в неприятна каша без вкусът.

От друга страна, ако притежавате хладилник Либхер, който е оборудван с технологията BioFresh, няма да имате проблеми и спокойно може да ги охлаждате вътре! Нашите отделения за плодове и зеленчуци са проектирани да поддържат оптимална температура и влажност необходима за свежи продукти.

3) Съхранение на топла храна в пластмасови контейнери

Много пластмасови контейнери (съдове също така) съдържат химикали като BPA и BPS, които са свързани с ендокринни нарушения, затлъстяване и репродуктивни проблеми. Когато съхранявате горещи ястия в пластмасови контейнери, топлината позволява на тези вредни химикали да проникнат във вашата храна. Всъщност едно проучване установи, че пластмасите могат да отделят химикали BPA 55 пъти по-бързо, когато са изложени на топла вода в сравнение с водата на стайна температура (източник).

Решението е много лесно. Вместо пластмасови контейнери вземете стъклени или керамични, които не съдържат BPA или BPS. В случай, че нямате избор и имате не искате да смените пластмасовия контейнер, оставете горещата храна да изстине, преди да я опаковате.

4) Съхраняване на твърде много храна в горната част на хладилника

Хладилниците наистина генерират топлина дори отвътре, а всички знаем, че топлият въздух има тенденция да отива нагоре. Затова в повечето хладилни уреди температурата в горната част (горните рафтове) е по-висока и именно там храната се разваля по-бързо. Разбира се, можете да постъпите хитро и да съхранявате продукти (или храна), която не е претенциозна (не изисква ниски температури) в горната част на хладилника. Ако обаче имате хладилник Либхер с технологията PowerCooling, още по-добре.

Тази иновативна технология за охлаждане позволява да се уеднакви температурата във вътрешността на уреда, а по този начин няма да е необходимо да се притеснявате от разликата в температурата в долната и долната част на уреда! Също така, системата FreshAir, филтър с активен въглен, интегриран в самия вентилатор, пречиства въздуха и премахва миризмите.

5) Отваряне на фурната докато готвите

Никой не иска да изгори лазанята, мусаката или да пропусне момента когато са идеално готови, но постоянното надничане във фурната не е добра идея. Отварянето ѝ по време на печене позволява голямо количество топлина да „избяга“. Това означава, че на ястието ви ще отнеме повече време да се приготви. Ако наистина трябва да проверите, опитайте се да отворите вратата на фурната само веднъж.