Бирата е най-старото питие в света, което ферментира, а в днешно време е широко разпространено и се пие от почти всеки. Въпреки това, все още голям брой хора не умеят и не знаят как точно да отпиват правилно.

Може и да не сте предполагали, но пиенето на бира е изкуство!

Когато слезете в бара или ресторанта след работа в петък и отпиете няколко бири, почти сигурно е че няма да отразите вкуса им.

Точно затова разбирането и научаването как да се пие бира правилно е същото както наслаждаването на чаша вино или уиски. Затова в тази статия ще представим 5 насоки за по-приятно преживяване при пиенето на бира!

1. Избор на чаша

Един от най-големите митове в изкуството на пиене на бира в изстудена чаша. Въпреки препоръките на бармани, ресторантьори и приятели, студената чаша със сигурност НЕ подобрява вкусовите качества на хмеловата напитка.

Точно обратното, студената атмосфера кара бирата да отделя повече пяна и по този начин „убива“ газировката и ароматите на напитката. Вместо да извадите чашата от хладилника може просто да е изплакнете бързо с вода, за да е чиста и без остатъци от други вкусове.

2. Леденостудена бира

Колкото и да обожавате леденостудена бира в горещия летен ден, толкова по-малко ще усетите истинския ѝ вкус. Интересен факт е че повечето видове бира са създадени да се сервират с температура съвсем малко над стайната. Много експерти препоръчват да охладите бирата за не повече от 10 минути преди консумация, като по този начин се позволява на вкусовете и ароматите да се „омешат“.

3. Съхранение

Случвало ли се е бирата да се „вмирише“? Ако не се е случвало, значи сте съхранявали напитката правилно, а именно на място без пряка слънчева светлина. Най-често, ако неотворената бира е стояла на светла лавица в магазина тя ще има странен аромат при отварянето ѝ. Поради тази причина най-добре е да се съхранява на хладно, сухо място без светлина, за да се запазят вкусовете и ароматите на напитката.

4. Недопита бира

Всички чувстваме дискомфорт когато оставим недопита бира в хладилника и е забравим за месец (или няколко). Въпреки всичко когато се върнем да е довършим, вкусът и вече не е същият за съжаление. За да се избегнат проблеми от този тип, задължително изпивайте бирата си в рамките на няколко дни.

5. Философстване

Да си любител на бира е призвание и означава да можеш и да искаш да се наслаждаваш на напитката във всяка една ситуация. Няма причина излишно да „натяквате“ на приятели си техническите подробности относно всеки един вид бира и какво се използва за приготвянето на всяка една от тях. Едно е сигурно, хората, които искат и пият бира е консумират с кеф и удоволствието, което носи в горещите летни дни, а именно да разхлажда и да отпуска.

В заключение

Може да споменем, че пиенето на бира е добре и трябва да се прави от чаша или халба от естествени материали. Сипвайте напитката в средата на чашата от ниско и изчакайте пяната да слегне преди да долеете. Консумирайте бавно и на глътки, за да се усетите и да се насладите изцяло на вкусовете ѝ характеристики.

Изключително важно е да съхранявате бирата си на правилното място като например хладилник. Той предпазва напитката от директна светлина, поддържа е на перфектна температура и е лесно достъпен.