Всеки от нас има своите слабости, които най-често се отнасят до хранителния режим. Някои предпочитат сочна ябълка, други обаче често пъти посягат към сладките лакомства. А те са толкова вкусни, че колкото и да се опитваме да се храним правилно, понякога наистина е трудно да устоим на любимия десерт. Именно поради тази причина в сезона с най-много лакомства отделяме специално внимание на рафинираната захар и с какво може да я заменим.

 

На първо място отговаряме на въпроса защо е необходимо да я заменяме? Защото всеки от нас има оптимална доза прием на захар, която няма силата да вреди на организма ни, но дали се придържаме към тази рамка? За мъжете приблизителният допустим прием е около 37 г дневно, а при жените едва 25 г. И сега си припомнете количеството захар, което приемате ежедневно, дали е в тези рамки? За сравнение – само едно блокче шоколад в комбинация с кенче газирана напитка гарантират около 46 г захар, което е значително над приемливите норми.

Рисковете за здравето свързани с прекомерната консумация на захар са редица. Проблеми със сърцето, затлъстяване, образуване на „лош“ холестерол, диабет и инсулинова резистентност са само сред проблемите, които захарта пряко отключва. СТОП! Да се опитаме да влезем в рамките на допустимите норми без да се ограничаваме от любимите си десерти. Как? Като заменим захарта с друг вид подсладител.

Натурални заместители на захарта

Какво по-хубаво от това да се доверим на природата! В случай че сте решили да елиминирате захарта от менюто си, но си оставате същите големи почитатели на сладките лакомства, няма място за отчаяние! Какви са възможностите?

МЕД

Творението на работливите пчелички определено е сред ТОП заместителите на захарта. Въпреки натуралния си произход, медът съдържа голямо количество фруктоза, но нивата не могат да достигнат тези на рафинираната захар. Освен това, този подсладител е пълен с антиоксиданти, като органични киселини и главоноиди, които имат силно противовъзпалително действие и укрепват имунната ни система. Антиоксидантите помагат още за намаляване риска от инфаркт, инсулт и други болести. Важно е да знаем, че колкото по-тъмен е медът, толкова по-високи са нивата му на антиоксиданти. За разлика от рафинираната захар, медът влияе върху нивата на холестерола в организма като значително понижава „лошият“ LDL холестерол и повишава необходимия HDL холестерол.

Да обобщим: Медът е по-добрият избор в сравнение с рафинираната захар защото съдържа по-малко калории, натурален подсладител е, има противовъзпалителен ефект, богат е на антиоксиданти, а десертите с мед достойно конкурират приготвените със захар. Е, как да не го предпочетем?

СИРОП ОТ АГАВЕ

За щастие този сироп може да бъде открит и на нашия пазар, въпреки че агавето се извлича от растението Agave tequilana, което вирее на територията на Мексико. Може би вече се досетихте, че именно това е растението, което се използва за производството на текила. Предвид сладкият му вкус, обаче, употребата му не се концентрира само до направата на характерната мексиканска напитка, а се разширява и до производството на агаве подсладители. Не е тайна, че още от древни времена ацтеките включвали растението за подслаждане на храни и напитки.

Сиропът от агаве съдържа доста повече ползи за здравето, отколкото стандартната рафинирана захар. Този подсладител е с богато съдържание на витамини и антиоксиданти, които предпазват нашия организъм от влиянието на външни фактори.

Агаве сиропът има място тук, защото има много по-нисък гликемичен индекс от рафинираната захар. Хубаво е да се има предвид, че хранителните стойности на сиропът са близки до тези на меда.

СТЕВИЯ

Стевията е натурален подсладител, който се извлича от растението Stevia Rebaudiana Bertoni. Стевията е от 200 до 300 пъти по-сладка от обикновената захар, но съдържа много по-малко калории! Всъщност, не съдържа никакви калории! Точно това я прави неустоим продукт за замяна на бялата захар! Стевията е повече от подходяща не само за хората, които се стремят към отслабване, но и за тези, които водят здравословен начин на живот и спазват хранителен режим. Научните изследвания са категорични, че стевията не оказва никакво влияние върху нивата на глюкозата или инсулина в кръвта, това дава възможността на хората с диабет да се наслаждават на десерти подсладени със стевия.

ФУРМИ

От не толкова познатата за нас финикова палма се раждат така сладките фурми. Факт е, че ако природата имаше магазин за бонбони, фурмите щяха да заемат почетно място. Те са натурална алтернатива на рафинираната захар, а освен това крият редица ползи. Естественият подсладител спомага за  укрепване на нервната система, регулира кръвното налягане, контролира нивата на триглицеридите, увеличава енергията и намалява наличието на „лош“ холестерол.

А още по-хубаво е, че рецептите с фурми не са една и две, което определено пробужда интереса към този подсладител още повече. Коя е вашата любима рецепта?

КОКОСОВА ЗАХАР

Пристъпваме към следващия натурален подсладител – кокосовата захар. Името ѝ подсказва, че се прави от кокосова палма, а цветът ѝ страшно много наподобява нерафинираната захар като единствена забележима разлика е размерът на кристалчетата – доста по-малък от тези на захарта.

В процеса на производство от цветовете на палмата се отстранява водата чрез изпаряване, но сокът, който се образува, запазва хранителните си вещества. По този начин гранулираната кокосова захар изпъква с богат минерален профил, съдържащ желязо, калций, калий и цинк. Освен това, кокосовата захар е изключителна и със съдържанието си на полезни за здравето мастни киселини, както и вериги от различни антиоксиданти, които предпазват организма. Тя съдържа още фибрите инулин, който забавя усвояването на глюкозата, като по този начин позволява на тялото ни да поддържа високо ниво на енергия за дълго време. Гликемичният индекс е с пъти по-нисък от обикновената рафинираната захар.

КЛЕНОВ СИРОП

Кленовият сироп доставя на организма енергия, вода, протеини, мазнини, въглехидрати и захари в приемливи количества. По отношение на минералите, той съдържа калций, желязо, магнезий, фосфор, натрий, калий и най-вече цинк. Витамини като тиамин, рибофлавин, ниацин и В6 също се откриват в този сироп.

От всички изброени по-горе, няма как да не обърнем специално внимание на голямото съдържание на цинк в кленовия сироп. Този така важен елемент е не само полезен за здравето на сърцето, но е и силен антиоксидант. Цинкът участва във важни телесни функции, като клетъчен растеж и регенерация. Само 1/4 чаша порция кленов сироп осигурява 41% от дневните нужди от цинк и 100% от дневните нужди от манган и също е известен със способността си да подобрява цялостната психическа стабилност.

При добро желание и силна воля, можем да заместим рафинираната захар чрез натурални подсладители. Как вие замествате захарта и кои са успешните рецепти без захар, очакваме ви в дискусията на нашата Facebook страница!